Varmepumpe pris

Varmepumpe
Andreas Thomsen

Skrevet d. 11. februar 2020 af Andreas Thomsen

Ønsker du at spare penge og nedsætte dit CO2-udslip på én og samme tid? I så fald er det oplagt at investere i en varmepumpe. Der er hvert år et utal af danske boligejere, der skifter deres olie- eller gasfyr ud med en mere tidssvarende varmepumpe.

Det skyldes, at det er en varmekilde, der udnytter jordens vedvarende ressourcer: luft, jord og vand. Derfor er det en god idé at investere i en varmepumpe, såfremt du bekymrer dig om miljøet, men ligeledes ønsker en langsigtet energiløsning, der giver store besparelser.

En varmepumpe er driftssikker, nem at betjene og er tilmed støjsvag. Til trods for, at det kan synes besværligt at installere en ny energiløsning, er det dog det hele værd. Når dine udgifter til etablering er tjent hjem, vil der være store besparelser at hente, når du opvarmer din bolig og dit brugsvand.

En moderne varmepumpe er udstyret med et væld af interessante funktioner. Størstedelen af disse er med til at gøre din hverdag nemmere. Flere modeller har et WiFi-modul installeret, hvorfor den kan kobles til husets WiFi-netværk. Det muliggør bl.a. styring af varmepumpen via en applikation på din smartphone.

Få 3 gratis tilbud på en varmepumpe

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Pris: Hvad koster en varmepumpe?

Det er ikke nemt at angive en specifik pris på en varmepumpe. Priserne svinger nemlig en del, alt afhængigt af type, energimærke, producent, støjniveau m.m. Den billigste løsning er dog en luft til luft-varmepumpe, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er den bedste løsning.

En luft til vand-varmepumpe er en smule billigere end jordvarme. Det er dog ikke blot prisen, der skal være i fokus, når du skal købe en varmepumpe. Det er vigtigere, at du har fokus på den såkaldte SCOP-værdi. Uanset dit valg af varmepumpe, kan der ikke gives en eksakt pris, men der kan gives nogle vejledende prisestimater.

Herunder præsenteres du for vejledende anskaffelsespriser på forskellige varmepumper. Der er blot tale om indkøbspriser, hvorfor prisen ikke inkluderer montering. Det er dog muligt at indhente tilbud inkl. montering hos mange installatører, der derved varetage installation af anlægget

  • Prisen på luft til luft-varmepumper lyder på mellem 9.500 kr. og 25.000 kr. for et hus på mellem 75 m2 og 150 m2.
  • Prisen på luft til vand-varmepumpe lyder på mellem 75.000 kr. og 100.000 kr. for et hus på mellem 75 m2 og 145 m2.
  • Prisen på et jordvarmeanlæg lyder på mellem 110.000 kr. og 150.000 kr. for et hus på mellem 140 m2 og 250 m2.

Varmepumpe

Hvordan virker en varmepumpe?

Varmepumper er en både miljø- og energivenlig måde at opvarme din bolig. Det er en mindre pumpe, der er tilknyttet et større anlæg. Den har selvfølgelig til formål at indsamle varme til din bolig og brugsvand. Dette sker ved hjælp af diverse former for vedvarende energi.

Der findes nemlig forskellige varmepumper, der hver især fungerer på sin egen vis. Der findes varmepumper, der kan indsamle solens varme fra luften (luft til luft- eller luft til vand-varmepumper), jord (jordvarme) eller vand (søvarme). Derfor er der også betydelige forskelle på, hvordan varmepumperne fungerer.

Indsamlingen af varme foregår hele året rundt. Derfor kan du også bruge en varmepumpe i vinterhalvåret, til trods for, at temperaturerne er lave. Selv ved lave udendørstemperaturer er der store mængder energi at hente fra såvel jord som luft. Denne energi kan pumpe overføre til opvarmning af bolig og brugsvand.

Både en luft til luft- og luft til vand-varmepumpe er bestående af to eller flere dele. Typisk består den af hhv. en inde- og udedel, hvoraf udedelens opgave er at optage energi fra luften. Luften bliver herefter sendt ind i indedelen, hvor den udsendes som varm luft direkte i din bolig.

Jordvarme optages via en jordvarmeslange

Når luft sendes ind i boligen, bruges den til opvarmning af enten bolig, eller både bolig og brugsvand. Vælger du i stedet et anlæg med jordvarme, medfølger der en tilhørende jordvarmeslange. Denne slange skal graves ned i din have, hvor den kan samle energi og varme fra jorden.

I få tilfælde kan du få en varmepumpe med tre indedele. I og med, at det resulterer i flere steder i din bolig, hvor luften kan blæses ind, er det selvfølgelig en fordel. Derfor er det en ideel løsning for dig, der ønsker at opvarme flere rum med varmepumpen. Dette bør du oplyse om på forhånd, når du indhenter tilbud.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Hvad er COP-, SCOP- og SEER-værdier?

En varmepumpes effektivitet bliver angivet i COP-, SCOP- og SEER-værdi. Ud fra disse værdier kan du vurdere, hvorvidt en given varmepumpe er effektiv eller ej. Ønsker du at sikre, at du får mest muligt at din investering i en ny energiløsning, kræver det, at du ved, hvad de enkelte værdier betyder.

Det er vigtigt, at du er klar over, at du fx ikke kan sammenligne en COP-værdi med en SCOP- eller SEER-værdi. Derfor er det vigtigt, at du vælger én af de tre værdier at sammenligne ud fra. Gør du ikke det, så kan du ikke få en præcis vurdering. Herunder forklares hver af de tre værdier i nærmere detaljer.

COP – Coefficient of Performance

COP-værdien bruges til at angive, hvor stor varmeeffekt en pumpe kan generere, holdt op imod den mængde strøm, den bruger. Til trods for dette, så er det vigtigt, at du ikke stirrer dig blind på denne værdi. Det skyldes, at det er en værdi, der varierer en del i forhold til forskellige temperaturer.

I de fleste tilfælde er værdien angivet ud fra den temperatur, hvor pumpen har størst effekt. Derfor er der risiko for, at COP-værdien er blevet målt ud fra et temperaturniveau, som de kolde måneder i Danmark ikke nærmer sig. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på dette.

Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at en varmepumpe er mere effektiv, når temperaturerne er høje. Er temperaturen ved at nærme sig frysepunktet, vil virkningen af varmepumpen ikke være lige så effektiv, som når det er varmere. Det er gældende, uanset om din varmepumpe er fra Panasonic eller Mitsubishi.

Producenterne bruger selvfølgelig de udendørstemperaturer, hvor virkningsgraden af deres varmepumpe er størst. Det er dog problematisk, da det kan give et misvisende billede af den reelle COP-værdi.

Varmepumpeanlæg

SCOP – Seasonal Coefficient of Performance

Der er ikke specielt stor forskel på SCOP- og COP-værdierne. De to værdier angiver i store træk det samme. Forskellen er, at SCOP-værdien giver et mere retvisende billede af, hvad den reelle virkningsgrad er. Derfor er det bedre at vurdere varmepumper ud fra SCOP-værdien, end ud fra COP-værdien.

Årsagen til, at denne værdi er mere retvisende er, at den ikke kun måles ud fra én temperatur. I stedet bliver der foretaget flere målinger over ens årstid, hvorefter et gennemsnit udregnes. Derfor tages der højde for både høje og lave temperaturer. Det er her SCOP adskiller sig fra COP.

SEER – Seasonal Energy Efficiency Ratio

SEER-værdien minder på mange punkter om SCOP-værdien. For at finde en SEER-værdi, beregner man også et gennemsnit af en række temperaturmålinger. Denne værdi giver dog et klarere billede af, hvad den reelle virkningsgrad er for den respektive varmepumpe.

Den egentlige forskel mellem SCOP- og SEER-værdi er, at målingerne til SEER-værdien foretages ved samme temperaturer for alle modeller. Det er ensbetydende med, at det er en værdi, der er direkte sammenlignelig med SEER-værdien på andre varmepumpe. Derfor anbefales det at sammenligne med afsæt i SEER-værdien.

Hvor meget kan jeg spare med en varmepumpe?

En varmepumpe pris kan virke høj, men når du først oplever de store besparelser på el- og varmeregningen, er det pludselig en beskeden investering. Det er svært at give et specifikt svar på, hvor mange penge du kan spare med en varmepumpe. Det afhænger bl.a. af din løsning, størrelsen på dit hus, og flere andre variabler.

Langt de fleste oplever dog store besparelser på såvel el- som varmeregningen. Dem, der oplever de største besparelser, er dog dem, der skifter fra enten olie, gas, piller eller anden form for elvarme. Til trods for dette, kan der dog også være mange penge at spare, hvis du skifter fra fjernvarme eller lignende.

I en almindelig husstand kan man spare op mod 13.945 kr. om året, hvis man skifter et ældre oliefyr ud med en moderne luft til vand-varmepumpe. Derfor er der mange penge at spare ved et sådant skifte. Der betyder, at du har tjent udgifter til etablering og service hjem på kort tid.

Tager ikke lang tid at skifte til en varmepumpe

Det tager ikke lang tid at skifte dit oliefyr ud med en varmepumpe. I de fleste tilfælde kan det klares på cirka 10 dage. Et sådant skifte vil ikke blot resultere i en billigere varmeregning, men afhjælper også den olieduns, der kommer fra fyret. Derfor får du også forbedret både indeklimaet og luftkvaliteten i din bolig.

Hvad det betyder er, at det gør det sundere og bedre at opholde sig i dit hjem. Til trods for, at 13.945 kr. er en stor besparelse, er der faktisk mange, der opnår større besparelser. En af årsagerne til, at en varmepumpe er så kosteffektiv til trods for den strømforbrug er, at den er mere effektiv end den strøm, den gør brug af.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk