Orangeri

Orangeri
Andreas Thomsen

Skrevet d. 15. juli 2020 af Andreas Thomsen

Går du med planer om at få bygget et orangeri? Måske søger du tilbud på orangeri og vil gerne vide mere om hvad et orangeri rummer af fordele? I denne artikel kan du læse mere om dette og få gode råd til bygning af orangeri, indretning og velegnede planter.

Hvad er et orangeri?

Et orangeri er i familie med et drivhus, men ofte bygget af smukkere og mere holdbare materialer såsom ædeltræ.

Mange bruger orangerier til at lade citrustræer overvintre, så de ikke ødelægges af frost. Ofte opvarmes orangeriet til 5-9 grader, så citrustræerne og andre sarte planter fra Middelhavsområdet får lune og rare vilkår.

Og det er ikke kun planter, der nyder godt af de milde temperaturer i orangeriet: Du får et helt særligt rum, hvor du kan dyrke din hobby med planter og samle familie og venner til hygge og samvær.

Hvor stammer orangeriet fra?

Orangeriet opstod i de franske, kongelige barokhaver, da man havde brug for et sted, hvor citrusplanter og andre subtropiske planter kunne opbevares.

Efterhånden fandt de adelige franskmænd ud af at orangerierne var dejlige at opholde sig i – hvem har ikke lyst til at undslippe dårligt, koldt vejr og sætte sig i en oase af grønne, duftende citrustræer? I dag er et orangeri ikke kun forbeholdt kongelige, du kan få et fint orangeri til billig pris, enten monteret af dygtige håndværkere, eller måske vil du gerne selv sætte det op.

Hvad er forskellen på et drivhus og et orangeri?

Et orangeri er en luksuriøs og smuk udgave af et drivhus. Mens drivhuset oftest bruges til regulær dyrkning af frugter og grøntsager, er orangeriet et skønt opholdsrum, som kan bruges både af mennesket og planter.

Et drivhus er som regel indrettet med en flisegang i midten og jord i siderne til planter. Orangeriet har gulvplads over det hele, hvor du kan indrette dig med siddepladser og subtropiske planter, som især trives i et orangeri.

Orangeriet er ofte højere end drivhuset, og med mange smukke detaljer og krummelurer – f.eks adskiller orangerier i engelsk stil sig med mange, fine detaljer på tag og vinduesrammer.

Orangerier er fritstående bygninger, som forskønner haven. Men mange vælger også at få bygget et integreret orangeri som tilbygning til huset.

Et rum med masser af og grøn velvære

Et orangeri giver dig en særlig værdi, fordi rummet indbyder til at man gerne vil opholde sig i det – især her i norden, hvor vi har en lang, mørk periode om vinteren. Hvorfor? Fordi orangeriet byder på et lunt tilflugtssted med masser af lys. Generelt er det godt at få så meget lys som muligt i vinterperioden.

Orangeriet er tillige en grøn oase, som øger det mentale velvære. Undersøgelser viser at menneskers trivsel generelt er meget større, når de er i rum med grønne planter.

Et orangeri giver mange muligheder

Du kan bruge orangeriet til lige præcis det du lyster:

  • Det kan være et unikt arbejdsrum, hvor du kan arbejde i skønne omgivelser
  • Et afslapningsrum
  • Et socialt spiserum
  • Til dyrkning af særlige planter
  • Til hobbyarbejde
  • Et rum, hvor børnene kan lege

Dine ønsker til orangeriet?

Inden du går igang med at få bygget orangeri, kan det være en god idé at gøre sig nogle overvejelser, så projektet kommer godt fra start:

  1. Budget og tilbud på orangeri

Læg et budget til orangeriet, der passer til dig. Hvis du ønsker at få bygget orangeriet af dygtige fagfolk, er det en god ide at indhente 3 tilbud. Du kan spare tid ved at bruge online portaler til nemt og hurtigt at indhente tilbud. Der er ingen bindinger på tilbuddene, så du kan frit vurdere, om de passer til dig.

Når du indhenter tilbud er det bedste udgangspunkt, at du beder om et præcist og fast tilbud. Jo mere præcis du er i din beskrivelse af projektet, jo bedre grundlag har håndværkeren for at give dig et specifikt tilbud.

  1. Opvarmning og energiforbrug

Skal orangeriet skal være opvarmet eller ej? Hvis du skal bruge rummet til overvintrende planter, har du brug for en energibevidst løsning, som ikke koster dyrt i regnskabet.

Her kan prisbevidste løsninger være en brændeovn eller soldrevet gulvvarme. Du kan også investere i en termostatstyret blæser. Orangeriet skal i vinterperioden gerne have en temperatur på mellem 5-9 grader. Solen hjælper også til med opvarmningen i vinterperioden.

  1. Hvad skal orangeriet bruges til?

Det er også oplagt at overveje størrelsen på orangeriet i forhold til dine behov. Hvor mange skal der være plads til i drivhuset? Hvilke særlige planter vil du gerne dyrke i orangeriet?

  1. Stilen i forhold til husets arkitektur

Et orangeri er en investering, som kan øge ejendomsværdien, hvis det er godt og gedigent kvalitetsarbejde. Det er en god ide at tænke på sammenhængen mellem orangeriet og husets arkitektur, så der ikke er to stile, der står og “råber ad hinanden”. Det kan være svært at acceptere for fremtidige købere, hvis der ikke er harmoni i stilen.

Hvis du bor i et regulært parcelhus fra 1970´erne, passer et minimalistisk og moderne orangeri bedst i forhold til huset.

Omvendt vil en klassisk patriciervilla og et orangeri i engelsk stil matche smukt.

Orangeri pris

Hvad koster et orangeri? Den samlede udgift kommer bl.a. an på orangeriets størrelse og hvilke materialer orangeriet består af. Det er en god ide at du klarlægger dine ønsker til orangeriet mht. størrelse og materialer og lægger et budget inden projektet går igang.

Et smukt orangeri kan sammenlignes med en tilbygning, det er derfor en god investering, som kan øge værdien af dit hus.

Hvis du køber dit orangeri, kan du forvente at et standard orangeri koster mellem 30.000 – 70.000 kr.

Hvis du ønsker en luksuriøs version, kan du få et specialbygget orangeri til mellem 100.000 – 160.000 kr.

I budgettet skal der også medregnes arbejdsløn for opsætning og færdigmontering.

Byg selv orangeri

Hvilke muligheder er der for at få bygget et orangeri? Der er forskellige kombinationsmuligheder, som måske passer til dit behov:

  1. Du kan vælge at købe dit orangeri som en færdig løsning, og få hjælp til hele processen, til det står klar til brug.
  2. En anden mulighed er at købe delene som samlesæt og lade håndværkere om at anlægge noget af orangeriet, og måske gøre nogle dele af processen selv.
  3. Du kan også bygge det selv fra bunden. Her er der muligheder for medtænke bæredygtighed, f.eks. ved at bygge orangeri af gamle vinduer. Ofte kan man finde smukke, gamle vinduer, som kan give orangeriet et unikt præg.

Billigt orangeri kan koste kræfter

Måske overvejer du at bygge orangeri selv? Det er et projekt, som kræver betragtelig tid og kræfter i forhold til at hyre fagfolk med solid erfaring på området.

Hvis du har gåpåmod og hænderne skruet godt på, er der følgende opgaver der skal klares:

  • Der skal graves ud til fundament, helst 90 cm, så dybden er frostfri
  • Fundamentet skal støbes og hærde op
  • Soklen skal bygges: Den kan være af lecasten eller cementblokke
  • Hvis du ønsker en halvmur, skal der mures nogle rækker mursten på soklen
  • Der skal graves ca. 400 mm ud indenfor fundamentet, så der kan isoleres med flamingo og beton. Det er vigtigt, at hele konstruktionen er i vater
  • Fliser lægges på betonlaget, naturligvis i vater
  • Eventuel brændeovn opsættes
  • Skelettet til orangeriet skal bygges. Det kan være af træ eller metal
  • Det er også vigtigt at stormsikre hele konstruktionen med skråstivere og hjørnebeslag
  • Der skal sættes glas i vinduesrammerne
  • Der skal lægges tag af glas eller andet materiale
  • Døren skal monteres

Sådan indretter du et smukt orangeri

Forestil dig en kold, frostklar januardag. Der er minusgrader udenfor og længe til forår, men det betyder ikke noget, for du sidder i et lunt, smukt orangeri og nyder din dampende kaffe, mens du er omgivet af grønne citrontræer og figentræer.

Et smukt orangeri kan indrettes på mange måder, så du kan få et helle af velvære og ro:

Du kan f.eks. indrette dit orangeri med møbler af naturlige materialer. Bambusmøbler giver et let og naturligt udtryk og skaber en hyggelig stemning, der minder om troperne. Du kan indrette et loungeområde i orangeriet med bambusmøbler og bløde puder, med et lille sofabord.

Eller du kan indrette dit orangeri som et særligt spisested. Stil et stort bord i råt egetræ med stole i forskellig stil og farve, med rustik fårepels som siddepuder.

Stearinlys, blomster og materialer fra naturen, såsom grankogler og smukke sten kan understrege den rustikke og naturlige stil. Du kan også hænge lyskæder op og skabe stemningslys i mørket, når I samles til hyggelige stunder i det fine orangeri.

Dit orangeri er måske splinternyt, men kan sagtens indrettes med hyggelige loppefund og andre unika, som du kan finde hos en marskandiser eller på loppemarked.

Fine loppefund kan f.eks. være gamle billeder, fuglebure og små dekorative figurer. Du kan også indrette med loppefund i form af gedigne egetræsstole eller lænestole.

Indret et afslapningsrum i orangeriet: En smuk daybed eller drømmeseng indbyder til stunder med afslapning og måske læsning.

Hvis du søger mere inspiration til indretning af orangeri, har Bo Bedre fine eksempler på smukke orangerier, der giver et lille stænk af lykke i hverdagen her

Sådan kan du også få glæde af dit orangeri

Spis aftensmad i orangeriet med familien. Med en hyggelig brændeovn, hvor ilden knitrer og varmer, kan familien nyde aftensmad sammen omkring spisebordet, selvom efteråret er koldt.

Orangeriet kan også blive en ny stue: Flyt sofaen ud i orangeriet. Du får en hyggelig stue, som står midt i det grønne. Orangeriet bliver et rum, hvor du lader op og hygger dig med familie og venner.

Om sommeren kan orangeriet også omdannes til et grønt soverum. Dine børn kan invitere venner til overnatning med garanti for en sjov og hyggelig oplevelse. Hvis vejret er dårligt, gør det ikke noget – børnene vil hygge sig i orangeriet og falde i søvn til de beroligende regndråber, der trommer på taget.

Få et orangeri til din hobby

Hvis du er interesseret i planter, kan du dyrke planter året rundt, som ellers kun ses på varmere breddegrader.

Du kan dyrke figentræer, som bærer lækre, friske figner. Eller nyde duften af citrontræets frugter og bruge dem i madlavningen. Det er vigtigt, at orangeriet er opvarmet til ca. 5-9 grader i de kolde måneder, så de subtropiske planter kan klare sig. Det kan f.eks. være via en brændeovn, soldrevet gulvvarme eller ved hjælp af en termostatstyret varmeblæser. Vintersolen opvarmer naturligvis også orangeriet til en vis grad.

Et orangeri er også et oplagt rum til kreative interesser: Mange kunstnere bruger orangerier, fordi der er et fint lys til at male i. Et orangeri er også ideelt at bruge som hobbyrum til keramik, tegning eller skulpturarbejde.

Tre planter, der vil elske at bo i dit orangeri

Du kan dyrke en masse eksotiske planter, som ellers kun kan gro i et varmere klima end klimaet, det humørsyge danske vejr byder på.

Her er nogle forslag til planter, som vil elske at bo i dit orangeri:

  1. Dværgfersken

En frisk ferskens smag i et orangeri kan ikke sammenlignes med den fersken, du lægger i indkøbskurven i supermarkedet.

En dværgfersken er velegnet til et orangeri, fordi den vokser meget langsomt og trives fint i en krukke. Træet bliver ca. 75 cm højt og passer fortrinligt til et opvarmet orangeri, da det skal beskyttes imod frost.

  1. Citrontræ

Du kan vælge mellem mange forskellige citrusfrugter, der alle dufter dejligt, når de blomstrer og bærer frugt. Dine citrontræer brug for en stabil temperatur og masser af lys for at kunne trives og de må helst ikke udtørre. Sorten Pomerans skulle være et godt citrontræ for begyndere, da den er nem at dyrke.

  1. Kiwi

Kiwien dufter fantastisk, når den blomstrer. Den kvitterer også med fine kiwifrugter, som slår supermarkedets med flere længder: Frisk frugt indeholder masser af smagsstoffer, lige når den plukkes. Da kiwi er en slyngplante, der vokser kraftigt, er det en god ide at vælge minikiwi eller stikkelbærskiwi med svagere vækst.

Husk også at kiwi skal bestøves, så hvis du ikke har bier til hjælp, skal du selv duppe hunblomsterne med pollen fra hanblomsterne.