Gulvvarme badeværelse

Gulvvarme badeværelse
Andreas Thomsen

Skrevet d. 24. august 2021 af Andreas Thomsen

Overvejer du, om det er ved at være tid til at få gulvvarme i dit badeværelse? Eller vil du bare gerne vide lidt mere om nogle af de fordele og overvejelser, som man bør gøre sig undervejs? Så er du kommet til det helt rette sted.

I denne artikel, der omhandler gulvvarme i badeværelser, vil vi blandt andet gennemgå nogle af de mange gode grunde til, at gulvvarme er oplagt at have på badeværelset. Efterfølgende vil vi kigge lidt nærmere på, om man skal vælge en vandbåren gulvvarme, eller om det skal være el gulvvarme.

Afslutningsvis får du et par gode råd til, hvordan du kommer bedst og mest sikkert i mål med projektet, og så sørger vi naturligvis også for, at du ved, hvordan du får den bedste pris, når du vælger at inddrage en fagkyndig til at udføre dele af eller hele arbejdet.

Der er altså lagt op til masser af lærerige ord, så du forhåbentligt går klogere herfra. Hvis du ikke kan få nok af artikler om gulvvarme, vil vi gerne slå et slag for vores vidensportal her hos VVS-Oversigt, hvor du kan finde endnu mere indhold om gulvvarme, opvarmning og andet relateret indhold.

Der er mange gode grunde til at have gulvvarme i badeværelset

Gulvvarme i badeværelse er meget muligt den mest udbredte form for gulvvarme, og det er ikke helt uden grund. Der er nemlig en række gode grunde til, at man vælger at få etableret gulvvarme i sit badeværelse, og nogle af disse vil vi lige om lidt gennemgå her nedenfor.

Gulvvarme i badeværelse er oplagt at gå i gang med, hvis man alligevel er ved eller overvejer at påbegynde en renovering af badeværelset (eller toilettet for den sags skyld). Dermed ikke sagt, at man ikke kan installere gulvvarme uden en renovering, men der er ingen tvivl om, at det er noget nemmere at få det ordnet, når alt andet alligevel er brækket op.

Bedre indeklima

Med gulvvarme på badeværelset kan man se frem til et bedre indeklima, end hvis man blot opvarmer det med en radiator eller måske sågar bare en håndklædetørrer. Det gælder faktisk generelt for gulvvarme, og det er der flere årsager til. Nedenstående liste er blot nogle af disse;

  • Gulvvarme hvirvler ikke støv rundt på samme måde som en radiator.
  • Gulvvarme bliver mere jævnt fordelt i rummet og skaber derfor ikke en lige så stor temperaturforskel.
  • Gulvvarme kan ofte holde en mere jævn og præcis temperatur end en radiator.

Bedre indeklima kan godt være en lidt flyvsk størrelse, for hvad betyder det egentligt, og hvorfor er det vigtigt? Det vil vi ikke gå for meget i dybden med her, men vi vil blot sige, at megen forskning tyder på, at dårligt indeklima kan lede til nedsat immunforsvar og mere sygdom.

Højere komfort

Et bedre indeklima og dermed forhåbentligt også et bedre immunforsvar må siges at være en komfortfunktion i sig selv. Men der er faktisk mere, der gør, at gulvvarme i badeværelse er det oplagte valg til dig, der synes, at der mangler lidt på komfortsiden derhjemme.

Hvis du kan nikke genkendende til, at det kan være iskoldt at træde ud på badeværelsesgulvet nærmest året rundt, så vil du sandsynligvis være en af dem, der ville elske gulvvarme på badeværelset. Når gulvet varmes op, får man ikke samme chok, når man træder ud på fliserne eller klinkerne, og det er i den grad en fantastisk fornemmelse.

Samtidig har det faktisk den fordel, at man ved at have varme i gulvet, kan have selve rumtemperaturen lavere. Det skyldes simpelthen, at vi som mennesker ofte regulerer vores temperatur alt efter, hvor kolde eller varme vores fødder er. Så hvis vores fødder ikke fryser, vil resten af kroppen også være mindre tilbøjelig til det.

Den skarpe læser vil straks notere, at det potentielt set kan betyde et lavere varmeforbrug og dermed sparede penge.

Hurtigere tørring af gulvet

Endelig er der naturligvis det, at et badeværelse er et vådrum, hvor der ofte ligger vand på gulvet. Det skulle det naturligvis gerne kunne håndtere, men derfor vil det være fint, hvis gulvet alligevel blev tørret. Både for din egen og boligens sikkerheds skyld.

Det kan gulvvarmen hjælpe med. Fordi der er konstant varme på gulvet, vil vandet hurtigere fordampe, og gulvet bliver dermed også hurtigere tørt. Det er naturligvis en sand fornøjelse, at man ikke længere selv skal ned og kravle med et håndklæde eller en gulvmoppe, for at få det sidste vand tørret op.

Vand gulvvarme eller el gulvvarme i badeværelse?

Når man taler om gulvvarme i badeværelse, er der overordnet set to muligheder;

  • El gulvvarme
  • Vand gulvvarme

Men hvad skal man vælge? Der er naturligvis både fordele og ulemper ved begge dele, men der er ingen tvivl om, at man bør vælge vand gulvvarme, hvis man har muligheden. Årsagen er simpel; det er den absolut billigste løsning i langt de fleste tilfælde.

Problemet er blot, at det ikke altid er sådan, at det giver super god mening at installere vandbåren gulvvarme. Det kan være, at man ikke har fjernvarme eller lignende. I så fald er der mulighed for at installere el gulvvarme, man skal dog være opmærksom på, at der gælder en ret streng lovgivning på dette område, og at der kan være ret høje driftsomkostninger forbundet med det, hvis ikke man selv producerer sin el.

Undlad at lave gulvvarme i badeværelse selv – Få i stedet hjælp fra en fagkyndig

Man kunne i teorien godt selv lægge gulvvarme i badeværelset, men vores klare anbefaling er, at man undlader at gøre det. Det er den sådan set altid med gulvvarme, fordi det typisk involverer vand og / eller el, som begge er ting, der kan give store problemer, hvis ikke det er installeret korrekt.

Nu hvor det ovenikøbet foregår på et badeværelse – altså i et vådrum – så er der endnu mere, der taler for, at man får en fagkyndig til at klare opgaven. Vedkommende vil have helt styr på at minimere risikoen for vandskader, og vil typisk også kunne udføre arbejdet væsentlig hurtigere end du selv ville kunne. Det betyder, at du skal undvære dit badeværelse i kortere tid, og det er vel også værd at tage med.

Hvis det skulle vise sig, at virksomheden, der har udført arbejdet, har lavet en fejl, der fører til en skade på huset eller lignende, vil de i de fleste tilfælde kunne gøres erstatningsansvarlige. Det er naturligvis også en vigtig overvejelse at have med sig i beslutningen om, hvorvidt man vil gøre det selv eller vil få professionelle til at klare arbejdet.

Indhent tilbud fra flere virksomheder og få den bedste pris

Hvis du ender med at indhente en VVS’er til at installere gulvvarme i badeværelset, hvilket du altid vil skulle, da det er lovpligtigt, at det er en autoriseret installatør, der står for den endelige tilslutning, så skal du naturligvis ikke betale overpris.

Derfor anbefaler vi, at du indhenter tilbud fra flere forskellige virksomheder, der kan løse opgaven. Bed dem om at komme med deres bedste bud på, hvad det skal koste at få installere gulvvarme på dit badeværelse.

Herefter kan du sammenligne virksomhedernes tilbud og vælge det absolut bedste. Den beslutning bør du tage på baggrund af prisen, men hav også følgende ting i mente:

  • Anmeldelser fra tidligere kunder
  • Garantier (og eventuelt forsikringer) på udført arbejde
  • Hvornår og hvor hurtigt arbejdet kan udføres
  • Materialevalg
  • Kvalitet af rådgivning og dialog med virksomheden

På den måde sikrer du dig selv for færrest bekymringer over, hvorvidt du nu har valgt den rigtige samarbejdspartner.