Microcement – et slidstærkt og populært valg til hjemmet

Microcement – et slidstærkt og populært valg til hjemmet
Andreas Thomsen

Skrevet d. 30. juni 2020 af Andreas Thomsen

Microcement er et forholdsvist nyt materiale, der kan forskønne mange overflader på ingen tid. Materialet er en stærk og holdbar form for cement, der kan anvendes på de fleste typer af underlag såsom beton, fliser, gips, glas, klinker, træ og andet.

De seneste par år har microcement gjort sit indtog i mange hjem. Og det er der en god grund til. Ikke nok med at det er en blanding af moderne design og funktionalitet, er cementens udtryk også helt unikt. Cementen lever i den grad op til den nordiske stil, som vi danskere elsker.

Få 3 gratis tilbud på microcement

I samarbejde med 3byggetilbud kan du få hele 3 gratis og uforpligtende tilbud på udførsel af microcement. Alle tilbud afgives af professionelle firmaer.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Hvad er microcement?

Microcement er den oftest brugte betegnelse for dette materiale. Cementen omtales dog også som både microbeton og microtopping. Microcement består af cementpulver, vandbaseret harpiks, additiver og mineralpigmenter, som inden brug blandes med en speciel væske og den ønskede farve.

Den blanding, som microcementen består af, sikrer, at du ender med et materiale, der skaber et råt og urbant udtryk, når cementen påføres på det givne underlag. Der skal blot et par mindre lag af microcement på underlaget, så du kan hurtigt få en helt ny stil i din bolig.

Da det er muligt at bruge microcement på stort set alle underlag, kan du eksempelvis anvende materialet på badeværelset, køkkengulvet eller sågar en bordplade, som trænger til en make-over. Her er microcement et oplagt valg.

Microcement er kendetegnet ved:

  • En god vedhæftning på mange underlag.
  • UV-modstandsdygtighed.
  • En høj slidstyrke.
  • En nem vedligeholdelse.
  • At materialet er vandafvisende.
  • En etablering på kort tid.
  • Et unikt udtryk.microcement

Her kan du bruge microcement

Med microcement er du sikret, at den overflade, der trænger til en forandring, ikke kommer til at se traditionel og ordinær ud, da materialet har sin helt egen unikke stil. Microcement kan typisk lægges på en allerede eksisterende overflade eller belægning, så det er nemt og tidsbesparende at renovere med dette materiale.

I og med at microcement er så slidstærkt og holdbart, er det stort set kun fantasien, der sætter grænsen for, hvor cementen kan bruges. Det er tilmed muligt at anvende microcement både indendørs og udendørs, da materialet er vandafvisende.

Microcement kan, som tidligere nævnt, anvendes på både beton, fliser, gips, glas, klinker, træ m.v. Det gør, at der er mulighed for at forny diverse ting i dit hjem, såsom:

  • Gulvbelægningen
  • Væggen
  • Trappen
  • Bordpladen
  • Badeværelset
  • Køkkenet
  • Loftet
  • Og meget mere

Der er altså frit valg på alle hylder, når din bolig skal renoveres og være up to date. De steder, hvor microcementen typisk bliver valgt ved en renovering, er i badeværelset, på gulve og på bordplader.

Hvor er det mest oplagt at benytte microcement?

De mest oplagte steder at bruge microcement er, når et badeværelse, gulve eller en bordplade skal have et helt nyt look i forhold til før. Hvordan kan det så være?

Microcement på badeværelset

Badeværelset er det perfekte sted at lægge microcement på fliserne, hvis der ønskes en helt anden stil. Det er nemlig ikke nødvendigt at bruge tid på at fjerne fliserne, da microcementen sagtens kan påføres direkte på dem. Da materialet er vandafvisende, kan du bruge det på hele badeværelset – endda i brusekabinen.

Ved at lægge microcement på badeværelset opnår du en flot og plan overflade, der er nem at rengøre. Det er muligt at vælge, om fladen skal være helt plan eller mere skridsikker. Hvis du selv renoverer dit badeværelse, slipper du helt for at fuge med microcement.

Microcement på gulvet

Når trægulvet eller et gulv belagt med klinker skal fornys, er microcement ligeledes et godt valg. Der er heller ikke i disse tilfælde brug for, at den eksisterende belægning fjernes inden renoveringen.

Det er altså tidsbesparende at anvende microcement. Når materialet påføres korrekt på gulvet, har det en høj slidstyrke og derved en lang levetid. Overfladen, som microcementen skaber, er rengøringsvenlig, hvorfor denne løsning ofte vælges i forbindelse med renovering af køkkengulve.

Microment på gulvet

Microcement på bordpladen

Hvad enten det er bordpladen i køkkenet eller spisebordets bordplade, der trænger til en kærlig hånd, er microcement meget anvendeligt. Det er altså ikke nødvendigt at udskifte hverken den ene eller anden form for bordplade, hvis du ønsker et moderne og rustikt samt industrielt look, så den passer ind i din indretningsstil.

Leg med microcementens farver

Når du hører ordet cement, tænker du, at den typiske farve for dette materiale er grå. Men sådan forholder det sig ikke med microcement. Microcement fås nemlig i et utal af farver og nuancer, så der er mulighed for, at du kan sætte dit helt eget personlige præg på badeværelset, gulvet, bordpladen og lignende.

Du kan vælge mellem en masse lækre nuancer, da der er noget for enhver smag i udvalget af farver. Om du er til de afdæmpede toner eller ønsker at få knald på farvepaletten, finder du den helt rette farve.

Der er masser af producenter af microcement, og de har naturligvis hver deres farvekort. Derfor varierer udvalget, hvorfor du er nødt til at søge efter din farve forskellige steder. Det kan være, at du finder de mere stilfulde og afdæmpede nuancer som råhvid, beige, grågrøn m.m. hos en producent, mens en anden producent har fokus på de klassiske farver såsom postkasserød og havblå.

Sidst men ikke mindst findes der flere forskellige finish, så du har også en indflydelse på dette. Du kan ud fra dine præferencer vælge mellem en mat, halvblank eller blank finish. Med microcement kan du skabe dit helt eget personlige udtryk ved at gøre op med dig selv hvilken type overflade, du ønsker.

Få 3 gratis tilbud på microcement

I samarbejde med 3byggetilbud kan du få hele 3 gratis og uforpligtende tilbud på udførsel af microcement. Alle tilbud afgives af professionelle firmaer.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Hvad koster microcement?

Når du vælger microcement til din bolig, er det en forholdsvis billig løsning. Den eftertragtede løsning i høj kvalitet sikrer nemlig, at du først og fremmest sparer penge ved ikke at skulle betale for at få fjernet en allerede eksisterende overflade.

Priser på microcement afhænger af hvilken type og hvilken producent, du vælger. En anden afgørende faktor for omkostningerne er antallet af kvadratmeter, som også har en indflydelse på prisen, hvis du eksempelvis skal have en pris på microcement på gulvet.

Det er derfor svært at sætte en eksakt microcement pris på dit projekt. Det bedste, du kan gøre, er at henvende dig til forskellige firmaer, som arbejder med microcement for at få et tilbud fra dem. Derved får du et overblik over, hvad microcement prisen er pr. m2.

Har du mod på selv at gå i gang med at lægge microcement, kan du få et kit, der indeholder microcement til 10 m2 for omkring 3000 kroner.

Fordele ved microcement

Fordelene er mange, når det kommer til dette fortrinlige materiale. Som du allerede kan se, har microcement nemlig et hav af anvendelsesmuligheder. Uanset hvor cementen bruges opnår du alle disse fordele såsom:

  • En forholdsvis billig løsning.
  • En hurtig og nem renovering, da du ikke skal fjerne eksisterende overflader.
  • Et materiale, der kan anvendes på mange overflader. Lige fra gulv og loft til træ og gips.
  • En vedligeholdelsesfri løsning, der er slidstærk og holdbar.
  • Let rengøring, da smuds og snavs ikke kan gemme sig i sprækker og fuger.
  • Et fleksibelt materiale, der giver et flot udtryk.
  • Mulighed for at sætte dit eget personlige præg med farver og finish.
  • Et unikt udtryk, der passer til den nordiske stil.
  • En jævn og plan overflade.
  • Kan anvendes både indendørs og udendørs.

Microcement for gør-det-selv folket

Det kan naturligvis lade sig gøre, at du selv står for at lægge microcement. Det kræver dog, at du er lidt af en handymand eller kvinde, som har stor erfaring med gør-det-selv-arbejdet.

Rent faktisk anbefaler mange microcement-producenter, at du får en professionel fagmand til at udføre arbejdet. Herved er du sikret et godt og korrekt udført resultat, der holder i mange år frem i tiden.

Det tager dog en rum tid at få et projekt med microcement i hus. Der skal nemlig påføres to lag, og begge disse lag skal tørre. Formålet med det første lag er at sikre den mekaniske styrke, mens det andet lag sikrer den kemiske styrke.

Kort trin for trin-guide til dig, der selv lægger microcement:

  1. Underlaget skal være tørt, jævnt og stabilt samt fri for snavs, fedt og støv.
  2. Dæk overfladen med en primer, som er beregnet til underlaget. Brug en rulle eller en kost.
  3. Primeren skal tørre i omkring 2 – 3 timer.
  4. Brug glasfibernet på fliser, bevægelige materialer og ujævne overflader.
  5. Du skal bruge en microcementbase på ikke glatte overflader. Tørretid cirka 12 timer.
  6. Bland farven i microcementen efter anvisningen. Den skal være klumpfri.
  7. Bland microcementen i de rigtige forhold alt efter, om du ønsker en fin eller grov tekstur.
  8. Microcement tørrer hurtigt. Bland kun hvad du kan bruge på 30 minutter.
  9. Brug en spartel til påføring.
  10. Lad laget tørre i omkring 6 timer.
  11. Slib microcementen og fjern støv
  12. Påfør lag nummer to. Lad det tørre i 6 timer og slib samt fjern støv til sidst.
  13. Påfør sealer med en kost på et område, der er en kvadratmeter stort. Tør efter med en svamp i en cirkulær bevægelse. Tørretid 2 – 3 timer.
  14. Forsegl med en tokomponent hærdende lak med en rulle. Tørretid mellem strøgene er på 2 – 3 timer.

Microcementen er tør efter omkring 24 timer, men det betyder ikke, at den er hærdet. Undgå derfor at udsætte den for vand i denne periode. Cementen er først hærdet helt igennem efter 7 dage. Der er altså en del arbejde i at lægge microcement. Og er hvert trin ikke udført korrekt, kan det medføre problemer i forhold til slidstyrke og holdbarhed.

Andre gode råd til dig, der selv giver dig i kast med microcement, er, at du kan bruge en vifte for at øge luftcirkulationen under tørretiden. Den må dog ikke rettes direkte mod cementen. Husk også at efter hver påføring skal spartlen rengøres samt at bruge maske, briller og andet beskyttelsesudstyr under processen.

Her kan du købe microcement

Hvis du er interesseret i at købe microcement til en opgave, du vil lave i din bolig, er den nemmeste løsning at søge på internettet efter en producent eller forhandler. Du skal i den forbindelse dog være opmærksom på kvaliteten, da der kan være stor forskel.

Det er en god idé eventuelt at finde ud af, hvilke referencer forhandleren eller producenten har i forhold til produktet, så du får en fornemmelse af, om det er et godt produkt.

Indhent tilbud fra professionelle håndværkere til microcement

At lægge microcement er ikke noget alle og enhver bare lige kan kaste sig ud i, da det er en kompliceret proces. Det kræver, at du har styr på at blande cementen rigtigt, kender arbejdsprocessen og hærdetiderne samt at du er skarp til påføringsteknikken.

Går processen ikke optimalt, ender du med et resultat, der ikke er holdbart, og som du ikke bliver tilfreds med. Det kan derfor være godt givet ud at hyre en professionel håndværker til formålet, der kan forsyne dig med det ønskede resultat, som du kan glæde dig over mange år frem i tiden.

Der er mange ting på spil, når der skal lægges microcement, hvorfor prisen naturligvis også svinger fra projekt til projekt. Faktorer, der er afgørende for prisen hos en håndværker, er, hvor stor og svær opgaven er. Hvor mange kvadratmeter skal dækkes med microcement, og er der eksempelvis mange kanter, der skal tages hensyn til? Eller har du et ønske om mange farver, hvilket gør, at der skal bruges mere tid på opgaven.

Hvis du ønsker et overblik over, hvad det kommer til at koste dig at få microcement på eksempelvis hele dit badeværelse, kan du indhente tilbud fra flere professionelle fagfolk, der har erfaring på området. En professionel håndværker kender nemlig til fremgangsmåden og ved, hvad der er bedst i forhold til lige præcis dit projekt.

Sørg for at sammenligne de tilbud du får og kig dem grundigt igennem. Indeholder de præcis det samme, eller er der forskel på, hvad du får for dine penge. Et dyrere tilbud kan i nogle tilfælde være det bedste, da det indeholder alt det, som dit projekt har brug for, fordi der ikke er sparet på noget.

Få 3 gratis tilbud på microcement

I samarbejde med 3byggetilbud kan du få hele 3 gratis og uforpligtende tilbud på udførsel af microcement. Alle tilbud afgives af professionelle firmaer.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk