Isolering af krybekælder

Isolering af krybekælder
Andreas Thomsen

Skrevet d. 6. februar 2019 af Andreas Thomsen

Har din bolig en krybekælder? Og er den isoleret? Hvis ikke, så er det en god idé at få det gjort. En krybekælder er en kælder, der er over 50 cm. høj, men dog ikke høj nok til, at man kan stå oprejst. Det betyder dog ikke, at der ikke kan være plads nok til, at der kan arbejdes og dermed isoleret direkte inde i krybekælderen – det kan man i mange tilfælde.

Der er op til flere fordele forbundet med isolering af krybekælder. Det er dog hovedsageligt, at det kan skabe et bedre indeklima og sikre, at din bolig holder på varmen. Det er derfor en isoleringsform, der tjener samme formål som andre isoleringer såsom hulmursisolering. Har dit hus en krybekælder, der ikke er isoleret, så tøv ikke med at få det gjort.

Få 3 gratis tilbud på isolering af krybekælder

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Isolering af krybekælder pris – hvad koster det?

Der er flere faktorer, der spiller ind i forhold til prisen på en krybekælder. Én af de mest afgørende faktorer er, hvorvidt det er muligt at arbejde i selve kælderen. Er det muligt, så kan din krybekælder isoleres med enten granulat eller batts. Hvad det betyder er, at du kan få isoleret din krybekælder til en fornuftig pris, hvis én af disse er en mulighed for dig.

Som udgangspunkt, så lyder prisen typisk ikke på mere end 200 til 400 kr. pr. kvadratmeter, hvis din krybekælder kan isoleres med enten granulat eller batts. På trods af, at det er billigt at isolere din krybekælder, så er det faktisk en yderst effektiv én af slagsen, hvorfor din investering hurtigt er tjent hjem – særligt taget i betragtning af den lave pris pr. m2.

Sådan får du den bedste pris på krybekælderisolering

Hvis du ønsker at sikre, at du får den bedst mulige pris på isolering af din krybekælder, så er der kun én måde at gøre det på; at få flere tilbud på din opgave, så du kan sammenligne dem med hinanden og vælge det bedste. Det er dog lettere sagt end gjort, da det kan tage lang tid at kontakte de isoleringsfirmaer, der tilbyder denne form for isolering.

Ovenstående gør sig i hvert fald gældende, hvis du ønsker at indhente tilbud på gammeldags manér. Hvis du gerne vil være mere effektiv og oven i købet sikre dig en bedre pris på hvert enkelt tilbud, du modtager, så bør du benytte dig af en tilbudstjeneste. Den største og bedst anmeldte af disse inden for byggeopgaver (herunder isolering) er 3byggetilbud.

Ved at benytte denne tilbudstjeneste, får du hele 3 gratis og uforpligtende tilbud fra isoleringsfirmaer. Det betyder, at du kan spare tid, undgå en masse besvær og samtidig få en bedre pris – der er altså ikke nogen grund til at lade være. Når du skal indhente tilbud på din isoleringsopgave, skal du blot igennem  de følgende 4 trin for at få dine tre tilbud.

  1. Klik dig ind på denne side på 3byggetilbud.dk
  2. Udfyld formularen med kontaktinfo og beskrivelse af opgaven
  3. Din opgave sendes nu i udbud på platformen
  4. Efter 1 til 3 hverdage har du fået 3 gratis og uforpligtende tilbud

Som du kan se, så er det uhyre nemt at indhente tilbud ved hjælp af 3byggetilbud. Derfor bør du heller ikke gøre det på manuel vis eller blot vælge det første firma, du støder på. Begge dele vil ikke resultere i en lige så god pris, som hvis du vælger at benytte dig af 3byggetilbud i stedet for. Dertil er det uforpligtende og der er ikke nogen grund til at lade være.

Du kan sagtens isolere en krybekælder nedefra

Isolering af krybekælder
Du kan skabe store besparelser på den årlige varmeregning ved at isolere din krybekælder under huset

Efter anbefaling fra Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg bør man ikke arbejde i en krybekælder, der har en højde på mindre end 60 cm. eller har meget trange forhold. Hvis det er tilfældet ved din krybekælder, så bør den ikke isoleres indefra. Det er dog ikke ensbetydende med, at det slet ikke er muligt for dig at isolere din krybekælder.

Hvis du er heldig nok til at have en krybekælder, der er stor nok til, at den kan isoleres nedefra, så er det billigere for dig. I et sådant tilfælde skal der først lægges en dampspærre, hvorefter isolatøren kan gå i gang med at lægge den nye isolering. Dampspærren har til formål at beskytte mod fugt, da varm luft kan kondensere, hvis din krybekælder er kold.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at både vand- og varmerør bør have mere isolering. En krybekælder har en tendens til at blive kold, da den ikke varmes op af den varme luft, der før i tiden stammede fra huset. Derfor er det også uhyre vigtigt, at både vand- og varmerør bliver isoleret i samme ombæring som den resterende del af krybekælderen.

Hvis ikke, du sørger for, at de isoleres grundigt, kan du risikere at både varme- og vandrør ender med at frostsprænge. Du kan dog også risikere at kondensvand løber ned af rørene og skaber fugtskader. Ikke nok med det, så vil du også lide et stort varmetab hvert år, hvis ikke, du sørger for at dine varmerør er godt isoleret – og det gælder ikke kun i kælderen.

Inden du giver dig i kast med at isolere din krybekælder, så er det dog vigtigt, at du sørger for at sikre, at træværket er tørt og sundt. Endvidere, så er det også vigtigt, at sikre, at den er fri for skimmelsvamp. Du skal hele tiden have fokus på at din krybekælder ikke må blive fugtig efter den isoleres. Af samme grund er det også vitalt, at du har god udluftning.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Sådan isoleres din krybekælder med granulering

Når du skal isolere din krybekælder, så har du flere muligheder. Den mest almindelige løsning er dog at isolere med granulat. Vælger du at få isoleret din krybekælder med isoleringsgranulat, kan du herunder blive klogere på, hvordan det foregår. Det er relativt simpelt og kan spare dig for mange penge hvert år, hvorfor det er en rigtig god investering.

  1. Det første skridt er altid at rengøre krybekælderen grundigt
  2. Herefter lægges der en dampspærre
  3. Vand- og varmerør bliver isoleret, så der ikke opstår komplikationer med rørene
  4. Der bygges et form for hulrum under loftet i din krybekælder
  5. Efter dette hulrum er bygget færdigt, monteres der en vindspærre
  6. Dernæst blæses der isoleringsgranulat ind mellem damp- og vindspærre via et lille hul i vindspærren
  7. Der monteres riste i ydervæggen, så der kan skabes god udluftning
  8. Som et tilvalg er det muligt at få installeret en mekanisk udsugning eller en aftrækskanal

Det er ikke muligt at give et specifikt svar på, hvor meget, du kan spare ved en sådan isolering af din krybekælder. Der er nemlig mange faktorer, der har relevans. Du skal dog forvente, at du kommer til at spare mange penge, og derfor er det en investering, der hurtigt er tjent hjem. Samtidig får din bolig et bedre Energimærke og du får mere varme i gulvet.

Sådan isoleres din krybekælder med batts

Hvis du ikke ønsker at benytte dig af granulat, så kan du i stedet få isoleret din krybekælder med batts. Det kan eksempelvis være fra Rockwool, der er det mest populære valg. Det anbefales, at du i denne forbindelse benytte dig af FlexiBatts mellem bjælkerne. Samtidig bør du under disse montere Rockwool A-Pladebatts 10 som hårdfør vindspærre.

Hvis du har i sinde at isolere din krybekælder med batts, så er det en god idé, at du sætter dig ind i, hvordan det gøres – også selvom du ikke selv skal gøre det. Det er nemlig altid klogt at have et kendskab til, hvordan en opgave skal løses, så du kan føre kvalitetskontrol. Herunder får du beskrevet, hvordan en krybekælderisolering med batts foregår:

  1. Første skridt er, at lægge en dampspærre under bjælkerne
  2. Under dampspærren skal de føromtalte FlexiBatts lægges
  3. Når dette er gjort, bliver der på tværs af bjælkerne montere lægter, der holder isoleringen på plads
  4. Der rundes af med at montere A-Pladebatts 10 som vindspærre

Rettigheder: ROCKWOOL

Som du også kan se herover, så virker det ikke synderligt svært at isolere en krybekælder. Derfor er der også mange, der tror, at det er en opgave, de kan klare selv. Faktum er dog, at hvis ikke isoleringen er udført korrekt, kan der nemt opstå varmetab gennem isoleringen, og derfor opnår du ikke de fulde potentiale af den isolering, du har betalt for.

Derfor anbefales det også, at det er en opgave, der overlades til et professionelt isoleringsfirma eller isolatør. Det gør sig gældende, hvad end du ønsker at isolere med granulat eller batts. For det meste kan du få udført et gratis tjek af din nuværende isolering, så isolatøren kan vurdere, om det kan betale sig – og så kan du lige så godt få tjekket hele huset.

Isolering af krybekælder ovenfra

Hvis der ikke er plads nok i din krybekælder til, at du kan arbejde og dermed isolere nede i selve kælderen, så er du nødt til at brække det overliggende gulv op. Det vil betyde, at du ofte også er nødt til at skifte dit gulv, da du ikke altid kan genbruge det gamle. Derfor er det også en langt mere besværlig måde at isolere din krybekælder på, men ikke umulig.

Det er dog sjældent, at folk vælger at gribe deres isolering af krybekælder an på denne måde – det kan ganske enkelt ikke betale sig i de fleste tilfælde. Hvis du alligevel står over for at skulle lægge nyt gulv, så kan det dog være en god idé, at du vælger at kombinere det med en isolering af din krybekælder. Er det ikke tilfældet, så er det sjældent rentabelt.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Du sparer mange tusinde kroner på varmeregningen

Det kan være svært at give et specifikt bud på, hvor stor en besparelse, du kan forvente en isolering af krybekælder. I følge Energistyrelsen er det dog muligt at op mod 7.700 kr. på din varmeregning, såfremt du bruger fjernvarme og samtidig har et uisoleret trægulv, der isoleres med min. 200 mm. isolering. Allerede her er besparelsen af stor skala.

Varme du op med et oliefyr og har et uisoleret trægulv, kan du tilmed opnå en besparelse, der lyder på i omegnen af 16.000 kr. om året. Det kræver dog, at du får udført en effektiv isolering og bruger mindst 200 mm. isoleringsmateriale. Det beviser også, at det bestemt er en investering, der godt kan betale sig, uanset om du har oliefyr eller fjernvarme.

Har du allerede isolering under gulvet?

Har gulvet over din krybekælder under 150 mm. isolering, bør du få isoleret yderligere, så den samlede mængde af isolering lyder på ca. 200 mm. Det er dog ikke altid nemt, hvorfor det er en god idé, at du overlader arbejdet til en fagmand. Hvis du isolerer for meget, kan det nemlig resultere i fugtproblemer, hvilket du naturligvis skal undgå.

Hvis du selv har gået med overvejelserne om at kaste dig ud i en opgave som denne, så er det en god idé, at det er noget, du tager op til genovervejelse. Det er ikke så nemt at isolere en krybekælder som det lyder. Gøres det ikke korrekt, kan det resultere i fatale fejl, som vil koste dig mange penge at rette op – langt mere en isolering af krybekælder.

Godt at vide om isolering af krybekælder

Det er ikke nødvendigt at isolere din krybekælder, hvis dit hus er mindre er 15 år gammelt. Er det derimod 15 år eller ældre, kan det godt være aktuelt. Nyere huse er nemlig bygget efter strengere miljø- og byggekrav, og derfor vil krybekælderen i en sådan bolig højst sandsynligt allerede være isoleret ordentligt, hvorfor der ikke er behov for mere.

Det er dog altid en god idé, at du får en energirådgiver eller håndvirker til at kigge på. Ved hjælp af et såkaldt termografikamera, kan han tage et billede af huset og se, hvorvidt der er varmeudslip, som kan afhjælpes ved hjælp af en krybekælderisolering. Er det tilfældet, så kan du – med garanti – også få en god pris på udførelse af selve isoleringen.

Du får ikke dækket byggeprojektet af din almindelige indboforsikring, hvis du beslutter dig for at isolere din kælder. Du kan enten håbe på, at den lovpligtige ansvarsforsikring dækker, eller du kan vælge for et beskedent beløb at tegne din egen entrepriseforsikring. Der sker dog næppe noget ved så simpel en opgave, men det er altid godt at være sikret.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk