Sildebensparket pris - alt du skal vide

Hvad koster et nyt sildebensparket? Hvis du gerne vil blive klogere og blandt andet kende prisen på sildebensparket, så er du landet på det rette indlæg. Vi forklarer her lidt de mange afskygninger af sildebensparket.

flot nyt sildebensparket
Andreas Thomsen

Skrevet d. 15. juli 2020 af Andreas Thomsen

Et sildebensparketgulv er et trægulv, hvor enkeltstave bliver lagt i 90 grader mod hinanden for at danne et sildebensmønster. Det er ikke et let gulv at gå i gang med.  Et sildebensparket er svært at lægge, da bare en lille unøjagtighed vil forplante sig til hele gulvet. Et sildebensparketgulv bliver ofte forbundet med herskabslejligheder og liebhaverboliger på grund af den klassiske stilbevidsthed.

Tidligere var sildebensparketten noget man forbandt med eksklusivitet, da det var svært og tidskrævende at lægge, og derfor kun en mulighed for det bedre borgerskab. I dag kan sildebensparketten lægges som den oprindeligt blev, men der er også kommet en mulighed for gør det selv manden, hvor parketten kommer med kliklåse, så de er lettere at sætte sammen. Holdbarheden ved de nye klik sildebensparketgulve er dog ikke lige så god som ved lægning af et reelt sildebensparketgulv. Og selv med de nye klik løsninger er det ikke et gulv, man lægger på en eftermiddag. Ønsker du at gøre det selv, så skal du forberede dig på at de kommer til at tage tid.

Men først og fremmest, så er det vigtigt at regne på prisen på sildebensparket, fordi hvordan er den? Det afhænger selvfølgelig om det er noget du selv ønsker at lave eller om du indhenter tilbud fra professionelle gulvmænd, som noget mere præcist kan give dig et overslag på sildebensparket prisen. Inden du fortsætter med at læse resten af gulvet, så kan du herunder beregne en pris på hvad det vil koste at få en professionel gulvmand til at lægge dit nye sildebensparket.

Beregn prisen på sildebensparket

Brug knappen herunder for at få en mere nøjagtig pris på dit nye kommende sildebensparket. Så får du nemt 3 uforpligtende tilbud, som du kan sammenligne med hinanden, samt ikke mindst gør-det-selv prisen.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk
Sildebensparket

Kan man lægge sildebensparket ovenpå sit eksisterende gulv?

Har du et eksisterende gulv som du godt kunne tænke dig at dække med en smuk sildebensparket? Du kan sagtens lægge et sildebensparket ovenpå det eksisterende gulv. Du skal bare være opmærksom på, at sildebensparketten vil forhøje gulvet en anelse, og det skal der tages hensyn til omkring fodpaneler og lister. Er dit gamle gulv et ujævnt trægulv, så er du nødt til at høvle gulvet af, så du får en jævn overflade at lægge den nye parket på.

Hvordan lægger man en sildebensparket?

Træstavene som du skal bruge for at lægge et sildebensparket er forsynet med fer og not på alle sider af stavene. De købes i portioner, hvor den ene halvdel er højre stave og den anden halvdel er venstre stave.  Spejlingen af fer og not er det, der gør, at du kan lave det velkendte sildebensmønster. Mønsteret opstår ved at lægge træstavene i en 90 graders vinkel. Som nævnt før er det altafgørende at hver enkelt træstav har de rette mål og vinkler. Træstavene skal nemlig kunne ligge helt tæt sammen for at opnå det ønskede resultat.

Gør det selv kontra professionel lægning af sildebensparket

Med de nye løsninger der er kommet på markedet i dag, så er det muligt selv at lægge et sildebensparketgulv. MEN selv med de nye klik sildebens træstave er det et stort arbejde at ligge ordentligt, og er du ikke en yderst erfaren gør det selv mand, så bør du nok lade en professionel om at gøre det for dig. Sildebensparketten er nemlig utaknemlig overfor små fejl. Selv den mindste fejl i lægningen af en enkelt stav, vil kunne ses i hele gulvet. Og selv som gør det selv løsning, så er et sildebensparketgulv ikke en billig løsning, så det er vigtigt at sikre sig selv et godt resultat, som man kan glædes over mange år frem.

Få tilbud på professinels sildebensparket

flot nyt sildebensparket
Bestil 3 uforpligtende tilbud

Du kan herunder se en guide til hvordan du lettest kommer i gang med selv at montere dit sildebensparket.

I hvilke træsorter kan du få sildebensparketten?

Eg er det klassiske valg til et sildebensparketgulv. Egetræ er utrolig slidstærkt og derfor en god løsning til gulve. Det har samtidig en smuk varm glød, der kun bliver smukkere med årene, og det har en spændende årestruktur. I dag bruges også ask til sildebensparketgulve. Ask er også en holdbar træsort, men den er en anelse billigere end egetræet og derfor en mulighed, hvis man ønsker en mere budgetvenlig løsning. En anden billigere løsning af Bilinga træ der minder om kirsebærtræ i farven.

Det klassiske ege sildebensparket kommer i mange udtryk. Fra den lyse hvid børstede sildebensparket til den matlakerede sildebensparket og til den rustikke mørke afrikanske ege sildebensparket. Der er altså rig mulighed for at få lige præcis det look, der passer ind i din bolig og din stil.

Hvad koster en professionel lægning af sildebensparket?

Der findes mange forskellige kvaliteter af sildebensparket, og alt efter hvilken parket du vælger, og om du vælger den originale sildebensparket i eg med fer og nol, eller om du vælger den nyere klik løsning i andre træsorter, så svinger prisen fra 1000 til 1500 kr pr kvadratmeter. Denne pris er inklusiv materialer. Ønsker du selv at lægge gulvet kan du gøre det for 400 – 600 kr pr kvadratmeter, da du kun skal betale materialeprisen . Men så har du ikke sikkerheden i, at det er en professionel, der har lagt gulvet, og du har heller ikke muligheden for at lave en reklamation, hvis du ikke er tilfreds med resultatet. Og du skal indstille dig på, at det ikke er et gulv, du bare lige lægger på et par timer.

Få tilbud på professinels sildebensparket

flot nyt sildebensparket
Bestil 3 uforpligtende tilbud

Slibning og afhøvling af sildebensparket

Som udgangspunkt vil du sagtens kunne slibe dit parketgulv. Det er dog en god ide at kontakte en professionel gulvmand og få ham til at vurdere gulvet. Det kommer også helt an på, om det drejer sig om en skånsom let overflade slibning af gulvet, eller om gulvet har fået nogle dybe ridser eller pletter, så der er brug for en decideret afhøvling. Er det kun en enkelt træstav, der er opstået en skade i, så er det muligt for en tømrer at fjerne den ene stav og udskifte den med en ny. Det er en oplagt mulighed, hvis ikke man ønsker at afhøvle hele gulvet. Dog skal man være opmærksom på at træ skifter farve med årene, og det kan derfor være svært at finde en ny træstav, der har nøjagtig den samme glød som den oprindelige.

Behandling af sildebensparket

Et sildebensparketgulv skal behandles for at sikrer, at gulvet bliver ved med at beholde sit udseende og sin holdbarhed. Du har mange muligheder, når det kommer til efterbehandling. Du kan vælge om du ønsker en lakbehandling, en ludbehandling eller en oliebehandling. Hvilken behandling du skal vælge afhænger af, hvilket udtryk du ønsker i træet og det afhænger af, hvor vedligeholdelsesvenligt du ønsker din parket skal være. Ønsker du et gulv, der er let at holde rent, så er en mat lak ofte den bedste løsning. Men har du et gulv der bliver udsat for hårdt brug af for eksempel hundepoter, så er en 2-komponent lak den løsning, der giver dig den mest slidstærke løsning.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er prisen for nyt sildebensparket?

Ønsker du selv at lægge gulvet kan du gøre det for 400 – 600 kr pr kvadratmeter. Ønsker du professionel hjælp, så svinger prisen fra 1000 til 1500 kr pr kvadratmeter afhængigt af hvilken træsort du vælger til dit sildebensparket.

Har du et eksisterende gulv som du godt kunne tænke dig at dække med en smuk sildebensparket? Du kan sagtens lægge et sildebensparket ovenpå det eksisterende gulv. Du kan I vores guide læse mere om hvordan.

Træstavene som du skal bruge for at lægge et sildebensparket er forsynet med fer og not på alle sider af stavene. De købes i portioner, hvor den ene halvdel er højre stave og den anden halvdel er venstre stave. Spejlingen af fer og not er det, der gør, at du kan lave det velkendte sildebensmønster.