Overvejer du at lægge et betongulv i din bolig, enten indendørs eller udendørs? Et betongulv består udelukkende af beton, heraf navnet. Beton er en blanding af cement, sten, grus og vand. Betonen er et alsidigt produkt, der kan benyttes på mange måder.  Det er samtidig et materiale som er holdbart i det klima, vi har i Danmark. Og så er det et billigt materiale at anvende. Der er mange fordele ved at have et betongulv. Et gulv af beton er en hårdfør løsning, som mange vælger på grund af de muligheder det  giver. Betongulvet er et holdbart gulv, som giver dig mulighed for at have det liggende råt, poleret eller indfarvet. Mange unge mennesker kan rigtig godt lide det rå look, man opnår med betonen, og man ser det oftere og oftere benyttet i stedet for parket eller linoleum i blandt andet køkken alrum.  Grunden til at betongulvet er blevet så populært i mange nye byggerier er, at betonen passer godt ind i den minimalistiske nordiske stil som mange i dag foretrækker. .En anden fordel er, at man kan lægge både fliser og træ ovenpå et betonen. Fordelen ved at have beton under fliserne eller trægulvet er, at det giver et stabilt og holdbart fundament. En anden fordel er også, at du har mulighed for at lægge gulvvarme i dit betongulv.

Klargøring til støbning af betongulv

Står du for eksempel med et badeværelse, du skal have renoveret, og overvejer du støbning af betongulv som underlag for de fliser, du har udset dig? Inden du er klar til opbygningen af dit nye betongulv, så skal du have fjernet det eksisterende gulv i badeværelset. Det er vigtigt, at du sørger for, at der bliver gravet nok ud, så der er plads til beton og isolering og gulvvarme. Du skal også overveje, om der er nogen installationer, der skal gå gennem gulvet. En tommelfingerregel er, at du skal grave 60 cm ud, hvis der er tale om et betongulv, der skal ligge indenfor. Det giver plads til isolering. Er det derimod et betongulv, der skal ligge udenfor eller i en uopvarmet tilbygning, så skal du ikke grave mere end 25 cm ud.

Hvis du har besluttet dig for at lade en professionel om at støbe dit nye gulv, så du er sikker på at det er opbygget korrekt. Så har du en oplagt mulighed for at spare nogle penge ved selv at forberede badeværelset til støbningen af betongulvet.

Tykkelsen på selve betongulvet afhænger af, hvad det skal bruges til. De generelle retningslinjer for et indvendigt betongulv på sand er 15-20 cm, og 5-10 cm hvis det er på afretningslag eller behandlet gulv.

Når gulvet er gravet ud, så skal det kapillarbrydende lag skabes. Det gøres for at sikre, at der ikke trækker vand op i gulvet fra undergrunden. Kapillar laget skal lægges i en tykkelse på 15 cm, og det skal stampes eller vibreres med en pladevibrator for, at det ligger solidt. Er der tale om et gulv i en bolig, så skal der også skabes et isolerende lag. Det bliver typisk skabt af flamingo plader som lægges ud ovenpå kapillar laget. Ovenpå isoleringen skal du lægge en dampspærre på 0,15 mm polyethylene folie. Dampspærren sørger for, at fugt og radon ikke kan trænge op gennem gulvet.

Gulvvarme i betongulv

Hvis du ønsker at have gulvvarme i dit betongulv, så er det nu, det skal lægges ud. Det gøres ved at lægge armeringsjern ud oven på de eksisterende lag, og der ovenpå lægger man selve varmerørene. Når man lægger varmerørene ud, så er det vigtigt, at man lægger dem korrekt, så de dækker hele gulvet. Det sikrer dig, at du opnår et godt varmeniveau i hele rummet.

Når gulvvarmen er lagt, er gulvet klart til selve støbningen af betongulvet.  Betonen trækkes hen over gulvet i 2 omgange, det gøres for at eventuelle huller i første lag beton bliver fyldt ud. I et indvendigt betongulv, for eksempel i et badeværelse, er der tale om et betonlag på 15-20 cm. Når gulvet er så tørt, at man kan gå på det, så skal der lægges en plastfolie ud over hele gulvet. Dette gøres for at undgå, at gulvet tørrer for hurtigt og at der opstår sprækker. Når gulvet har tørret i nogle dage, så skal der lægges et slidlag på. Slidlaget bliver også skabt af beton, men det er beton, der er blandet med støbesand. Slidlaget påføres med et pudsebræt for at sørge for, at der skabes en helt glat overflade. Når slidlaget er påført, så skal gulvet bare tørre helt op og så er det klart til, at du kan lægge et trægulv eller fliser ovenpå.

Poleret betongulv

Hvis du ønsker et poleret betongulv så kan dette opnås ved at påføre Conteco. Det kan være en god ide at grunde gulvet inden påførelsen af Conteco, da det mætter overfladen. Conteco blandingen påsmøres gulvet i et tyndt lag – så tyndt som muligt er optimalt. Du kan opnå forskellige strukturer i overfladen alt efter, om du bruger en spartle eller om du maler eller ruller det på. Når gulvet er tørt efter ca en time. Så kan du med fordel slibe det med korn 150 sandpapir for at få et helt jævnt udtryk. Er du ikke helt tilfreds med resultatet, så kan du bare påføre et nyt lag Conteco og starte forfra.

Fordelen ved et poleret betongulv er, at det er vedligeholdelsesfrit og det er utrolig nemt at gøre rent. Den blanke overflade reflektere også lyset og får rummet til at virke større og mere indbydende.

Pris på betongulv

Prisniveauet for et almindeligt betongulv er ca 300-400 kr pr m2. Priserne afhænger af den enkelte fagmand. Som oftest aftales prisen enten som en fast timepris, som inkluderer alle materialer eller også vælges en fast pris på m2.

Hvis der er tale om et betongulv med en malet overflade eller struktur, så kan du godt forvente, at det bliver dyrere, da det kræver et større stykke arbejde. Men da et betongulv holder i rigtig mange år, så kan det godt betale sig, at få det lavet præcist som du ønsker det.