Hvad får en elektriker i løn?

Elektrikere er muligvis en af de faggrupper, som vi har mest brug for. De arbejder med strøm, og det kan være livsfarligt. Så mens det værste, der kan ske ved at skære fodpaneler til selv, er at man kommer til at skære skævt eller at man skærer for meget af, så er konsekvenserne ved forkert udført elarbejde noget mere alvorlige. Dertil kommer, at i takt med at teknologi, robotter og andet bliver mere udbredt, er det vigtigt, at vi har faglært personale, der kan vedligeholde disse ting.

Elektriker løn
Andreas Thomsen

Skrevet d. 2. juli 2020 af Andreas Thomsen

Derfor er det godt, når flere og flere viser interesse for elektrikerfaget. Og hvis du overvejer at blive elektriker, så læs med i artiklen her, hvor du kan blive klogere på alt fra elektriker løn i timen og elektriker løn efter skat til hvad man laver som elektriker, og meget mere.

Overvejer du at hyre en elektriker til at udføre arbejde hjemme hos dig? Så kan du også se et interval for den gennemsnitlige elektriker timepris i Danmark.

Hvad laver en elektriker?

Når man tager en elektriker uddannelse kan det gøres på flere forskellige måder. Man kan enten blive voksenlærling i et firma, eller man kan starte på Erhvervsskolen, hvor man kan tage enten en EUD eller en EUX.

En EUD er en traditionel erhvervsuddannelse, hvor en EUX er en blanding af en EUD og HTX. Det vil sige, at man kan læse videre på universitetet eller andre videregående uddannelser, hvis man tager den sidstnævnte elektriker uddannelse.

Undervejs under uddannelsen kommer man af flere omgange ud som elektriker lærling, hvor man får erhvervserfaring og prøver al teorien af i virkeligheden. Og lige netop disse arbejdsopgaver, rummer alverdens forskellige ting. Som elektriker kan du blandt andet lave følgende opgaver:

  • Udskiftning af elmåler
  • Opsætning af nye stikkontakter
  • Installation af udendørs belysning
  • Trække kabler

Og meget mere. Udover, at det er en super spændende job, så er det også et af de håndværkerfag med bedst løn og højest beskæftigelse – det er praktisk talt umuligt at gå arbejdsløs som elektriker.

Timepris: Hvad tjener en elektriker?

Inden man vælger at blive elektriker, eller inden man vælger at hyre en elektriker, er det meget interessant at vide, hvad det koster at have en elektriker gående – eller hvad en elektriker tjener.

Ligesom med så mange andre ting, kan det være svært at give et konkret tal for en elektrikers løn. Vi forsøger dog her at komme med nogle intervaller for, hvor meget man kan håbe at tjene som elektriker i timen og om måneden efter skat.

Typisk er en elektriker timelønnet. Det vil sige, at de altså bliver lønnet for hver time de arbejder. På landplan er det i gennemsnit 208,61 kroner. Arbejder man på akkord, vil tjener man dog i gennemsnit væsentlig mere, nemlig 251,89 kroner i timen.

Hvis du overvejer at hyre en elektriker, kan du godt forvente at timeprisen er dobbelt så høj eller mere, da virksomheden også skal tjene lidt penge undervejs.

Overvejer du selv at blive elektriker, kan vi informere om, at de førnævnte satser for timeløn svarer omtrent til et sted mellem 30.000 kroner om måneden og 35.000 kroner om måneden før skat. Afhængig af dine skatte- og pensionsforhold, betyder det som regel, at du får udbetalt mellem 18.000 kroner og 25.000 kroner efter skat som elektriker.

Afhængig af hvor du bor i landet, og hvilken type af arbejde (akkord, installation, industri, offentlig) du udfører, vil den gennemsnitlige timeløn variere med en hel del. Eksempelvis tjener Københavnske elektrikere noget mere i timen end resten af landet, mens elektrikere i Midtjylland har en noget lavere timeløn end resten af Danmarks elektrikere.