Omfugning pris 

Omfugning pris 
Andreas Thomsen

Skrevet d. 25. juni 2019 af Andreas Thomsen

Er du husejer? Er det godt at have kendskab til fuger og omfugning. Det fleste vil igennem siden tid som husejer kommer ud for at fuge eller foretage en omfugning. Derfor er det meget relevant at kende til som husejer.

En fugning, er en fugning mellem en samling imellem to eller flere bygningskomponenter. I forbindelse med bygningskomponenter, så er det ofte mursten. Det der ligeledes derfor, at det i daglige tale oftest bliver kaldt for murstensfuger. Hvis du allerede ved, at du har mellemrum imellem to mursten, så er det et tegn på, at du har en fuge, som du bør gøre noget ved.

Hvis du ikke opdager fuger i og tid, kan være have konsekvenser. Du vil ofte opleve, at det er på den udvendige side af huset, at der vil være mellemrum imellem to mursten. Det er kun i de værste tilfælde, at det kan optræde indenfor. Hvis du opdager fuger i murværket, som er revnet eller der er kommet murbier, er det vigtigt, at du får udført en omfugning.

Omfugning er noget, som du selv kan klare, men de fleste vælger at benytte sig af en professionelle håndværker, da det er et krævende og svært stykke arbejde og det er utroligt vigtigt, at det bliver udført korrekt.

Indhent altid flere tilbud på en omfugning

Ligesom alle andre håndværkeropgaver anbefales det altid at man indhenter tilbud fra flere forskellige håndværker, da det er forskelligt hvad deres tilbud indeholder, men prisen er også meget forskelligt fra håndværkere til håndværkere.

omfugning pris

Du kan indhente tilbud på 2 måde. Du kan indhente tilbud på den traditionelle måde, hvor du mailer og ringer rundt til de forskellige håndværkere. Dette kan dog være utrolig tidskrævende og det kant tage flere dage, før du finder frem til den rette håndværker.

Vi anbefaler, at du benytter dig af 3byggetilbud. Det er en tilbudstjeneste, hvor du udfylder en formuler, som tager mindre end 3 minutter og du modtager indenfor 1 -3 hverdage tilbud fra tre forskellige håndværker.

Du er garanteret en godt stykke arbejde, da alle håndværkere skal screenes grundigt før de får adgang til 3bggetilbud. Det er ensbetydende med, at du ikke behøver at skulle skille fårene fra bukkene, for at undgå et sløset stykke arbejde.

Det gode ved at bruge 3byggetilbud, hvor der altid er tre håndværkere, som byder ind på din opgave er, at det er de netop godt klar over og de bliver nødt til, at give deres bedste pris på din opgave for, at du vælger dem til at løse deres opgaver.

Når du anvender 3byggetilbud så er du sikrer på, at det er en håndværker, som løser din opgave uden at gå på kompromis med kvaliteten af deres arbejde. Alle håndværkere skal screenes grundigt får de får adgang til 3byggetilbud. Det betyder at du ikke behøver at skulle skille fårene fra bukkene, for at undgå et sløset stykke arbejde.

Få 3 gratis tilbud på omfugning

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

3byggetilbud er som nævnt en tilbudstjeneste. De er en af de største på marked indenfor fornyelser i hjemmet. De har eksisteret i 19 år og har hjulpet danskerne med mere end 200.000 opgaver. De har altså en stor erfaring, som er en af de vigtigste faktorer, når det gælder håndværkerarbejde.

De har mere end 1200 aktive håndværker, som er fordel over mere end 600 byer, så der er altid en i dit lokalområde, som vil være klar til at udføre din opgave. Du slipper for sløset arbejd, men er altid garanteret et kvalitetsstykke arbejde . De har en succesrate på 98%. Vi anbefaler 3byggetilbud, hvis du skal have foretaget en fornyelse i hjemmet.

Du kan nedenfor læse hvordan hele processen foregår:

  1. Klik på 3byggetilbud.
  2. Udfyld formularen. Det tager mindre end 3 minutter
  3. Din opgave bliver sendt i udbud
  4. Du modtager tre gratis og uforpligtende tilbud
  5. Du kan frit vælge de tre tilbud.

Hvad er en fugning?

En fugning er et mellemrum mellem to mursten eller andre bygningskomponenter. Mellemrummet mellem 2 mursten fungerer, som en samling, som enten holder sammen på eller har en sund afstand imellem sammenstødende bygningskomponenter.

Den mest almindelige fuge har en bredere på 5-25mm i boligbyggeri og fuges udfyldes med mørtel eller fugemasse. Valgte af fugemateriale afhænger af, om den eksempelvis skal overføre belaste eller være tæt over for brand, vand, vind, lyd mv. En fugning kan også ske på baggrund af hygiejniske grunde.

Hvornår der er behov for omfugning?

Hvis du oplever, at der er en fuge i din mur, kan det være yderst farligt, da en murfuge kan få murværket til at smuldre. Der kan ligeledes opstå utætheder i forbindelse med fugninger, som i værste tilfælde kan give fugtskader inde i selve murfugerne og vand i facaderne betyder, at der kan være stor risiko for, at mørtelen bliver nedbrudt.

Hvis murstene ikke sidder fast og solidt underlagt af mørtel, vil de begynde at give sig. I værste tilfælde kan det have den betydning, at murstene begynder at falde ud og på den lange bane har det den risiko, at dit bygningsværk kollapser helt, hvis du ikke får gjort noget i tide.

En omfugning påvirker også dit varmeforbrug for den positive måde. Idet facaden på muren bliver mere tæt og du derfor nemmere kan holde på varmen og den siver ikke ud af huset og det gælder ligeledes den anden vej. Eksempelvis så suser vinden ikke ind i huset. En om fugning giver altså ikke kun en flottere facade, men også et stærkere murværk.

Behov for en omfugning

Hvorfor tester jeg om mit bygningsværk trænger til en omfugning? Det er faktisk meget nemt. Du tager en skruttrækker og kradser lidt ind i dit murværk. Hvis der kun er en meget tynd skal ind til den mørtel, som altid skal være hårdt og porøs. Hvis det smuldrer, når du kradser med skruetrækkeren, er det et tegn på, at dine fugninger godt kunne trænge til en omfugning.

Hvis du har den mindste mistanke om dit murværk har behov for en omfugning er det bedst at reagerer på problemet med det samme. Desto længere tid du venter, desto større bliver opgaven og ikke mindst dyrere at reparere skaden. Når først bygningsværket er kollapset helt, så bliver det en meget dyr fornøjelse. Hvis du derimod tager små, reparerer hen af vejen er det billigere at reparere end en stor skade, da man i værste tilfælde kan risikere at skulle bygge en helt nyt bygningsværk fra grunden?

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Typer af omfugning

Der findes en del forskellige fugninger, som du kan anvende i forbindelse med, at du skal have lavet en omfugning. Du kan nedenfor læse om de tre mest anvendte om fugnings typer. Det er yderst vigtigt, at du kender forskellen på de tre typer, da der er stor forskel på, hvornår du kan anvende den ene fremfor den anden i forbindelse med en omfugning.

Mørtelfuge

Den mest udbredte fugning er Mørtelfugning. Det er en fugning, som er et opblandingsprodukt, hvor man selv kan bestemme forholdene og man kan derved også styre hårdhed, farve, tørretid og meget andet, alt efter hvilken type væg og hvilken opgave fugningen skal anvendes til.

En af årsagerne til, at mørtelfuge er den mest anvendte form i forbindelse med fugning er, at mørtelfugning har den funktion, at den binder murstenene sammen og holder facaden tæt, som der er flere gode grunde til. Holder bedre på varmen og gør det sværere for vind at trænger ind mv.

Illmod Fuge

Illmod Fuge er en type fugning, som er blødere end mange andre traditionelle murstensfugeløsninger. Illmod Fuge findes i ruller, som indeholder mange meter ad gangen. Illmod Fuge er yderst praktik at anvende, hvis du skal have dækket en fugning på 3-7 millimeter, da det nemt kan udfyldes pga. Illmodbåndets ekspanderingsevne. Illmod Fuge bliver typisk anvendt omkring vinduer og døre.

Knasfuge

Knasfuge bliver ofte anvendt i forbindelse ved brælægning af beton fliser eller herregårdssten, hvor man lægger stenene helt op af hinanden, så de støder sammen. Når du anvender knasfuge, er det vigtigt, at det kun bliver anvendt ved sten/fliser, som kan modstå den store friktion, som der opstår ved at stenene/fliser lægger helt op af hinanden. Det anbefales ikke, at knasfugning anvendes ved havefliser eller betonsten, da de nemt kan gå i stykker, da de ikke kan klare den store friktion.

Hvad omfugning indebærer

Når der skal lave en omfugning, så handler det om, at man først og fremmest skal udfylde fugen, som også kaldes en fuge. Som nævnt tidligere er der stor forskel på, hvilken effekt de forskellige fugningsmaterialer har. Du kan læse nærmere om de forskellige længere typer længere oppe i artiklen. Der er dog inden tvivl om, at mørtel er det mest anvendte materiale, men det afhænger af grundlaget for omfugning, hvilket materiale du skal vælge. Det afhænger af om materiale skal være tæt overfor vind, lyd, vand, brand eller lignede.

Desto større dit bygningsværk er, desto større krav er der også fugningen. Fuger er normalt lavet af cement eller kalkmørtel. Kalkmørtel blev især anvendt tilbage før 1950.

Før du foretager en omfugning, kan det være nødvendigt at fjerne nogle eller flere gamle fugninger. Dette bliver også kaldt at udkradse de gamle murfugninger. Det bliver ofte foretager med en særlig maskine, men kan også høre med håndkraft, men det afhænger er omfanget.

Kradser de gamle fuger ud selv?

Dette er en opgave du selv kan klare. Det foregår på den måde, at du hamre et søm i enden af en pind og efter klipper du sømhovedet af i en afstand, så sømmet får den ønskede længden (min 13mm). Hvor dybt, du skal kradse fugen, varierer og afhænger af skaden på fugen.

Der er en tommelfingerregel som siger, at du skal skrabe ud indtil du når ind til en bæredygtig mørtel. Det kan være svært at vurdere, hvornår du rammer en bæredygtig mørtel. Hvis du er i tvivl, så skraber du mindst 13mm`s dybe fra den færdige fuges underside.

Hvis du har huller eller murbier bygningsværket, så skal du kradse mindst 25 mm`s dybde. Når du har fået kradse fugen ud, skal du fjerne al fugestøv og mørtelrester. Det kan du gøre med trykluft eller en kost. Derefter skal du fugte (forvande) murværket og først når det er gjort, kan du begynde om fugningen.

Du bør aldrig om fuge i solen, da der er en meget stor risiko for, at det tørre for hurtigt ud og du vil efterfølgende opleve revner i murværket og du kan begynde arbejdet forfra.

Når du er færdig med om fugningen, så skal der foretages en afsyring. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der mindst skal gå 24 timer før du gør det. Det er ligeledes vigtigt, at du er opmærksomhed på, at der er mange nyere murstenstyper, som ikke tåler afsyring. Hvis du er i tvivl og gerne vil være på den sikrer side, så kan du i stedet for at afsyre, børste mørtelresterne. Det har den betydning, at der vil komme et hvidt/gråligt skær over muren, men efter 1 års tid så forsvinder det.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Hvad koster en omfugning?

Der findes inden specifik pris for, hvad en omfugning koster. Der er flere variabler i processen med udførelsen, som har en betydning for den endelig pris. Desuden varierer prisen også meget fra håndværkere til håndværkere. Det har også en betydning om du skal have ud kradsning af gamle fuger. Du kan nedenfor læse om 2 priseksempler. Et uden ud kradsning af gamle fuger og et ud kradsning af gamle fuger.

Eksempel 1 – Omfugning eksl. udkradsning af gamle fuger. 350 kroner eksl. moms. pr. Kvadratmeter

Vi tager udgangspunkt i et almindeligt parcelhus på 150 kvadratmeter. Grundprisen vil være på omkring 50.000.

  1. Hvis din bolig har høje gavle og der skal bruges stillads vil prisen stige. Det vil hurtigt komme til at koste 10.000 ekstra, hvis der skal lejes et stillads.
  2. Der vil også blive opkræve penge for affaldshåndtering, som typisk vil koste 1000 – 2000 kroner.
  3. Der er nogle sten, som der skal skiftes, da det vil forringe kvaliteten af murværket. Det koster typisk 1.000 kroner, men afhænger igen af hvor mange sten, som der skal skiftes.

Det er derfor svært at vurdere hvad prisen bliver for, at få foretaget en om fugning. Det varierer meget fra bolig til bolig og hvor mange ”ekstra” ting der skal benyttes for at foretage en omfugning. Det er nemlig de ”ekstra” ting for at kunne udføre opgaven, som trækker prisen om. I ovenstående tilfælde vil det koste omkring 65.000 for at få foretaget en omfugning.

Eksempel 2 – Omfugning inkl. udkradsning af gamle fuger. 450 kroner eksl. moms. pr. kvadratmeter

Vi tager udgangspunkt i et almindeligt parcelhus på 150 kvadratmeter. Grundprisen vil være på omkring 50.000.

  1. Hvis din bolig har høje gavle og der skal bruges stillads vil prisen stige. Det vil hurtigt komme til at koste 10.000 ekstra, hvis der skal lejes et stillads.
  2. Der vil også blive opkræve penge for affaldshåndtering, som typisk vil koste 1000 – 2000 kroner.
  3. Der er nogle sten, som der skal skiftes, da det vil forringe kvaliteten af murværket. Det koster typisk 1.000 kroner, men afhænger igen af hvor mange sten, som der skal skiftes.

Der er stor prisforskel om du skal have ud kradsning af gamle fuger. Det hæver ofte prisen pr kvadratmeter med 100kr, som er ensbetydende med, at det hurtigt kan løbe op. Det anbefales derfor, at du altid indhenter flere tilbud i forbindelse med en omfugning. Prisen kan som nævnt variere meget. Du kan nedenfor læse om en række faktorer, som ligeledes kan påvirke prisen

Der tages forbehold for prisændringer:

  • Hvis der er hårde fuger.
  • Hvis der ønskes anden mørtel end std. grå.
  • Hvis fugen ønskes trykket på en speciel måde, std. er med fuge pind.
  • Hvis der skal bruges andet end bukkestillads typisk op til 2 meter stå højde.
  • Hvis der er gesims og murstenssålbænke under vinduerne.
  • Hvis der er tale om et mindre areal.
  • Hvis der er tale om skorsten.

Hvilke skader på fugerne skal du se efter?

Skader på fugerne

Der kan opstå mange forskellige skader i forbindelse med fuger. Den nemmeste måde at tjekke er, at gå rundt om huset.

  • Er fugerne mellem murstenene hele?
  • Fylder fugen stadig mellemrummet mellem murstenene ud?
  • Er overfladen på fugerne hel og uden større afskallinger?
  • Er der huller efter murbier?
  • Er der steder, hvor fugen mangler helt?
  • Er der revner i fuger eller mursten?
  • Er der revner over vinduer og døre eller ved gesimser og udhæng?
  • Er der frostsprængte mursten?

Hvis du ikke kan konstatere ovenstående fejl på dine fuger, men fugerne er gode, fine og uden huller, er der en meget stor sandsynlighed for, at dine fuger er gode og stærke og du skal ingenting gøre. Hvis du derimod oplever revner eller huller i fugerne, så er det på tide, at du får murværket fuget om.

Det kan ofte være nok med småreparationer, som kan begrænse skader. Det er desuden også langt billigere løbende at få lavet småreparationer end at vente til dit murværk er kollapset sammen. Det bliver kun dyrere, hvis du venter.

Du kan nedenfor læse omkring nogle af de mest almindelige skader, årsagerne til skaderne og hvad du kan gøre ved problemet.

Udvaskende og forvitrende fuger

Du skal se efter afskallede fuger mellem murstenene og fuger, der mangler helt eller delvist. Årsagen vil ofte være, at mørtelfugerne er blevet udsat for, for meget sol og slagregn. Det er ikke nogen alvorlig skade, medmindre området er større end et par m2. Hvis du konstaterer denne skade, skal du kradse de skadede fuger ud og fuge dem med et stærkere materiale. Du kan med fordel også lægge rustfaste stålstænger i fugen på de udsatte steder.

Murbier

Hvis du kan konstatere små huller i dit murværk, vil det ofte betyder, at du har murbier i dit murværk. Det kommer af, at murbier og evt. Andre insekter har lavet ”gange” i din fuge. Det kan være et stort problem, hvis der er mange huller og store dele af fugen enten er delvist eller helt forsvundet. Hvis du har murbier, er der kun en ting at gøre. Krads de skadede fuger ud og erstat med nogle nye, med en stærkere mørtel.

Revner i mørtelfugen

Hvis du oplever revner i murværket med trappe-mønstre og lange fugeforløb. Det er især ved vinduer og døre du kan opleve dette. Det skyldes ofte svang eksisterende mørtel, mindre gode murstik over åbninger og/eller mindre bevægelser i bygningen. Det er en meget almindelig skade og derfor relativ uskadeligt. Hvis revnerne er større end et par mm, så bør de udbedres med det samme. Kradse de skadede fuger ud og fuge dem med et stærkere materiale. Du kan med fordel også lægge rustfaste stålstænger i fugen på de udsatte steder.

Frostsprængninger

Hvis du har revnede eller sprængte mursten, så har du haft frostsprængninger. Hvis skaden er større end et par m2, skal det udbedres hurtigst muligst. Krads de skadede fuger ud omkring frostsprængningerne og udskift de ødelagte mursten og fug med en stærkere mørtel.

Sætningsrevner og/eller flækkede mursten

Hvis du har revner, som er større end 3-4mm eller som er smalle i den ene ende og bredde i den anden ene, som krydser igennem mursten. Denne skade kommer typisk fra bevægelser i jorden eller undergrunden. Det er ikke en alvorlig skade. Dog kan det være problematisk, hvis revner udvikler sig og bliver større, så vil der være tale om alvorlige sætningsskader. Krads de skadede fuger ud og fug dem med en stærkere mørtel. Du kan med fordel også lægge rustfaster stålstænger ind i fugen. I værste tilfælde skal huset stabiliseres ved at understøbe fundamentet.

Garanti for arbejde

Det er altid en god ide at undersøge garantien i forhold til det arbejde du får udført. Det er ingen undtagelse i forbindelse med omfugning, som er en relativ dyr fornøjelse og derfor er det særdeles vigtigt at kender garantien under arbejde, men ikke mindst efterfølgende, hvis der skulle opstå fejl eller være mangler efterfølgende.

Hvis du vælger 3byggetilbud, så får du en garanti, som både gælder under og efter arbejdet er blevet udført. Du får en entre prisegaranti på op til 35.000 kroner. Det er en af grundene til, at du med fordel trykt kan benytte dig af 3byggetilbud.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk