Sandblæsning af hus

Sandblæsning af hus
Andreas Thomsen

Skrevet d. 6. februar 2019 af Andreas Thomsen

Din facade vil med tiden blive beskidt og det vil gøre den bedrøvende at kigge på. Det er blandt andet som følge af trafikfilm, snavs og belægning af alger eller mos. Hvis du har fået pudset din facade op, så kan større eller mindre dele af pudslaget gå løs eller falde ned som følg af frostsprængninger. Dertil kan sætningsrevner også sætte tydelige spor.

Hvis du gerne vil give facaden en frisk start, hvor alt skidt, snavs og gammelt puds fjernes, så er den bedste løsning at få udført en sandblæsning af hus. Det er ikke noget, du kan udføre selv, da det både kræver specialudstyr og et grundigt kendskab til, hvordan den konkrete type murværk skal sandblæses. Efter sandblæsningen vil murværket få et pænt look.

Få 3 gratis tilbud på en sandblæsning af hus

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Hvordan foregår en sandblæsning af hus?

SandblæsningSelve fremgangsmåden for sandblæsning af dit hus er relativt simpel. Det foregår ganske enkelt ved, at der blæses finkornet sang på muren med højtryk. Det store tryk fjerner skidt, møg og diverse former for belægninger. Rester af gammel maling og gammelt pudslag fjernes også. Dertil fjerner det typisk også det øverste lag af mørtlen i fugerne.

Efter en komplet sandblæsning, vil det nøgne murværk stå tilbage. Det kan herefter repareres og behandles af en murer. Det kræver dog først, at mureren får mulighed for at gennemgå hele murværket minutiøst, så diverse fejl og mangler spottes, inden arbejder igangsættes. Herefter starter arbejder ofte med at udbedre sætningsrevner og lignende skader.

Når dette er gjort, kan murværket omfuges, og det skal altid gøres, så fugerne står helt friske. Hvordan en omfugning foretages, afhænger af flere ting; bl.a. om du ønsker at murværket skal være synligt eller du ønsker at pudser facaden op. Skal din facade pudses op, kan du vælge mellem bl.a. sækkeskuring, vandskuring, filtsning eller fuld oppudsning.

Der findes flere former for sandblæsning

En sandblæsning kan udføres på flere måder. Det afhænger af flere ting, hvilken løsning, der er den bedste. Det mest afgørende aspekt er dog typen af murværk, som facaden er opført i. Som udgangspunkt, så er det muligt at vælge mellem disse former for sandblæsning og afrensning, hvis du skal have udført en komplet sandblæsning af hus:

 • Tørsandblæsning
 • Vådsandblæsning
 • Lavtryksblæsning
 • Støvfriblæsning
 • Hedvandsrensning
 • Kemisk rensning

Der er dog en række regler, du skal leve op til i forhold til de enkelte løsninger. Du må f.eks. ikke anvende tørsandblæsning uden afskærmning i bymæssig beboelse. Det kan være omfattende, og derfor vælger de fleste typisk at få lavet en vådsandblæsning, hvis de skal have afrense deres facade, teglsten, beton eller andre hårde overflader.

Hvis du skal have renset din facade for skidt, puds og maling inden en facaderenovering, så er det derfor oplagt, at du vælger at få udført en vådsandblæsning i stedet for en tørsandblæsning, da det ganske enkelt ikke støver lige så meget. Vær dog opmærksom på, at du efterfølgende er nødt til at højtryksspule facaden med vand efter en vådsandblæsning.

Sandblæsning af hus pris – hvad koster det?

Hvis du gerne vil have sandblæst dit hus, så vil du sikkert også gerne vide, hvad det koster. Det kan dog være svært at give et entydigt og specifikt svar på dette. Der er nemlig rigtig mange faktorer, der spiller ind og har relevans i denne forbindelse. Det er blandt andet noget, der afhænger af den type sandblæsning, du vælger at få udført af din facade.

Som udgangspunkt, kan du få udført tørsandblæsning for ca. 30 til 35 kr. ex. moms pr. kvadratmeter, mens en vådsandblæsning koster ca. 35 til 40 kr. ex. moms pr. kvadratmeter. Typisk er der også en opstartspris samt yderligere opkrævning for ydelser såsom afdækning af vinduer og døre. Mange udbydere kræver desuden også betaling for kørsel.

Det er dog vigtigt, du husker på, at ovenstående blot er vejledende. Hvis du skal have en konkret pris på, hvad det koster at få lavet en sandblæsning af dit hus, så er du nødt til at indhente et specifikt tilbud. Det anbefales dog altid, at du ikke blot nøjes med ét tilbud – i stedet bør du indhente flere tilbud på opgaven, så du kan sammenligne dem med hinanden.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Sådan får du en bedre sandblæsning pris

Hvis du skal have udført en sandblæsning af hus, så vil du – med garanti – gerne være sikker på, at du får udført arbejdet til en god pris og at der leveres et godt resultat. Det er dog lettere sagt end gjort, da der findes mange firmaer, der tilbyder denne form for arbejde. Det er derfor, det er vigtigt, at du sørger for at indhente flere tilbud på din opgave.

Mange tror, at det er noget, de er nødt til at gøre på manuel vis. Det er dog vigtigt, at det gøres klart, at det ikke er tilfældet. Du bør i stedet bruge en tiilbudstjeneste som 3byggetilbud.dk til at indhente dine tilbud. Her skal du blot beskrive din opgave én gang, hvorefter den sendes i udbud og herefter vil du modtage 3 gratis og uforpligtende tilbud.

Ønsker du at indhente tilbud via tilbudstjenesten 3byggetilbud.dk, skal du blot følgende nedenstående trin:

 1. Start med at klikke dig ind på 3byggetilbud.dk
 2. Udfyld formularen med kontaktinformationer og opgavebeskrivelse
 3. Din opgave behandles og sendes dernæst i udbud
 4. Du modtager 3 gratis og uforpligtende tilbud

I og med, at din opgave sendes i direkte udbud, så er der garanti for, at du får den bedst mulige pris fra samtlige af de aktører, der vælger at byde ind på opgaven. De ved, at de skal byde ind med en bedre pris end deres konkurrenter, hvis de skal have opgaven, og derfor er det en fremragende måde at sikre dig en god pris på sandblæsning af din bolig.

Derfor er det ikke blot en tjeneste, der kan spare dig for en masse tid og besvær. Du er også sikret, at du får en bedre pris end, hvad du selv havde opnået ved manuelt at indhente tilbud fra en række aktører. Og husk på; alle de tilbud, du modtager er både gratis og uforpligtende, hvorfor du ikke er forpligtet til at skulle vælge ét af de tre modtagne tilbud.

Rettigheder: 3byggetilbud

Hvorfor sandblæser man huse?

Der er faktisk op til flere årsager til, at man sandblæser en facade. Det tjener dog først og fremmest det formål, at facaden bliver gjort ren og fin. Herefter er den nemlig klar til en ny overfladebehandling. Det betyder også, at hvad end du ønsker at male eller pudse din facade, så skal der først og fremmest udføres en professionel sandblæsning af den.

Det er nemlig med til at fjerne mos, alger og andet snavs, der gennem årene har samlet sig. Du kan ikke blot give dig i kast med at male eller pudse en beskidt facade, da det ikke vil sætte sig ordentligt. Hvis den ikke er sandblæst først, så får du ikke et ordentligt resultat. Det er årsagen til, at sandblæsning er en udbredt opgave, når facaden skal have en tur.

Husk at melde sandblæsningen til naboer og kommune

Da det er en opgave, der kan give en del støv- og støjgener for naboer og det omkringliggende miljø, så skal du kontakte dine nærtliggende naboer og fortælle dem om sandblæsningen, inden den igangsættes. Du har ligeledes pligt til at melde det til enten kommunen eller miljøcenteret, før du kan gå i gang – uanset dit endelige valg af sandblæsningstype.

I mange tilfælde er det dog noget sandblæsningsfirmaet sørger for, hvorfor du ikke skal være bekymret for det. Det er derfor kun dine naboer, du skal kontakte og forklare, at du skal have sandblæst dit hus. Efter arbejdet er udført, vil de fleste aktører sørger for både bortskaffelse af sand efter samt oprydning og rensning af nærmiljøet omkring huset.

Endvidere, så er der også en række andre regler og love, der skal overholdes på dette område. Det er selvfølgelig kun, hvis du selv vil stå for arbejdet, at det er noget, du behøver at sætte dig ind i – ellers har firmaet selvfølgelig styr på det. Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om gældende regler om sandblæsning, så læs mere hos Arbejdstilsynet.

Hvor meget sviner en sandblæsning?

En sandblæsning sviner meget. Det skal der ikke lægges skjul. Derfor er det vigtigt, du indstillet på dette. Det kan desuden være sundhedsskadeligt, hvilket er årsagen til, at man skal være iført beskyttelsesudstyr såsom mundbeskytter, hvis man udfører en sandblæsning. Det er blot én af de mange grunde til, at du bør overlade det til en professionel.

Du kan ikke undgå svineri, når du får udført en sandblæsning. Sørger du for at dække godt af, kan det dog minimeres. Det er dog ikke noget, du skal stå for, da det selvfølgelige er en del af prisen (i hvert fald hos langt de fleste udbydere), at de også står for afdækning, så mængden af svineri kan minimeres til glæde for både dig, men også dine naboer.

Sandblæser

Vinduer og døre skal afdækkes korrekt

Inden en sandblæsning igangsættes, er det vigtigt, at du har styr på afdækningen. Det er ikke blot vinduer og døre, der skal afdækkes, om end det er noget af det vigtigste. Du skal også tage hensyn til diverse åbninger. Derfor er det også afløb, ventilatorer og deslige, der skal afdækkes grundigt forud for din sandblæsning, så støv og skidt ikke trænger ind.

Som der også er givet udtryk for ovenfor, så er det en opgave, der typisk udføres af selve sandblæsningsfirmaet. Du kan godt udføre en sandblæsning på egen hånd, men det er bestemt ikke noget, der tilrådes. Én ting er, at det kan være sundhedsskadeligt, men noget andet er, at du kan risikere, at et firma skal lave det hele om, hvis det ikke er gjort korrekt.

På trods af, at det kan tage lidt tid, så er det vigtigt, at du ikke går på kompromis med afdækning af vinduer og døre. Det kan betyde, at du får støv og skidt ind i huset via sprækker og åbninger – og det skal du sørge for at undgå, da det kan tage rigtig lang tid at gøre rent. Brug derfor hellere et par timer ekstra på at afdække optimalt for vinduer og døre.

Kan en sandblæsning udføres året rundt?

En sandblæsning af din facade kan reelt set udføres året rundt. Det er dog noget, der varierer en smule fra hus til hus, eftersom materialet kan have relevans for dette. Generelt set er der dog intet, der forhindrer dig i eksempelvis at få udført en sandblæsning i vinterhalvåret. De fleste foretrækker dog at gøre det i sommerperioden, da der holder tørt.

Der er op til flere fagfolk og eksperter, der har udtalt sig om dette, som har sagt, at det ikke skader facaden at stå renset og afblæst henover vinteren. Faktisk vil det blot gøre det nemmere for overflade og murværk at ånde, og den smule fugt, som murværket skulle ende med at optage, er ikke noget, det tager skade af. Så lad ikke en kold vinter stoppe dig.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Udstyr til sandblæsning

Det anbefales ikke, at du giver dig i kast med at sandblæse dit hus selv. Én ting er, at det er en opgave, der er svær at udføre, så resultatet står skarpt. Noget helt andet er, at du skal bruge meget forskelligt udstyr. Det tager ikke blot lang tid at samle dette udstyr, men det bliver bestemt også en bekostelig affære at skulle erhverve dig det givne udstyr.

Herunder ser du en liste over noget af det udstyr, du kan få brug for, hvis du vil udføre en sandblæsning:

 • Filtersystemer
 • Håndkabinetter
 • Jets
 • Kompressor med passende tryk
 • Lampebeskyttelse
 • Materialer
 • Sandblæsningsbeholder
 • Sandblæsningspistoler
 • Skridsikkerhed
 • Slanger
 • Slibemidler
 • Strålelamper
 • Strålerør
 • Støvfri bjælker
 • Tilbehør til sprængninger
 • Udstyr til overfladestråling

Som du kan se på listen herover, så er det ikke just en lille mængde udstyr, du skal bruge, hvis du selv har i sinde at udføre en sandblæsning af facaden på dit hus. Derfor er det ganske enkelt heller ikke noget, der kan betale sig. Brug i stedet er par minutter på at udbede dig 3 tilbud via 3byggetilbud.dk, så du kan overlade det til en professionel fagmand.

Sand til sandblæsning

Hvis du skal have udført en sandblæsning af hus, så giver det sig selv, at du skal bruge blæsemateriale. Typisk vil der anvendes sand til de fleste opgaver. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på både størrelsen og typen af sand, og derfor er det vigtigt, at du finder en type sand, der passer godt til netop dén type murværk og facade, du har.

Én af de billigste og mest effektive typer sand er kvartssand, der bruges i et væld af forskellige sammenhænge, men i høj grad til sandblæsning. Det er en type sand, der kan fås i forskellige grovheder. Det er vigtigt, at du har fokus på at vælge den rette grovhed, når du skal vælge sand til sandblæsning. Der er flere ting, der skal tages højde for her.

Er der tale om en facade, der er meget beskidt og ikke særlig grov, så skal du bruge et højt tryk fra en stærk kompressor samt brug af groft sand. Hvis der i stedet er tale om en skrøbelig og porøs facade, så er det vigtigt, at du er påpasselig med det rette valg af sand. I en sådan sammenhæng er det bedre, at du vælger nogle finere og mere mildt sand.

Du kan – som udgangspunkt – vælge mellem følge typer sand og materialer til sandblæsning:

 • Kvartssand
 • Glasperler
 • Jerngrit
 • Knuste nøddeskaller

Hvis du selv skal stå for din sandblæsning, så kan du købe disse materialer i langt de fleste byggemarkeder eller hos op til flere forhandlere på nettet. Hvis det er noget, der i stedet skal udliciteres (hvilket i høj grad anbefale), så vil det givne firma naturligvis have rette kompetence til at udvælge den bedst egnede type sand eller materiale til netop din facade.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk