Min radiator larmer - Sådan løser du det

Hvis din radiator larmer, kan det vise sig gennem flere forskellige lyde, og du kan bl.a. opleve, at din radiator klikker, at din radiator suser, at din radiator banker, og at din radiator hyler.

Termostat - radiator der larmer
Andreas Thomsen

Skrevet d. 24. august 2021 af Andreas Thomsen

Radiatorer er en vigtig del af langt de fleste huse. Det gælder især i et land som Danmark, hvor det er forholdsvis koldt det meste af året, hvorfor ekstra varme er nødvendig for at opnå en temperatur inden døre, som er behagelig at opholde sig i og leve i, selvom det er snestorm og minus 20 grader udenfor.

Til det formål er radiatorer et rigtig godt valg, da de på effektiv vis fordeler varmen fra dit centrale varmesystem rundt i de forskellige rum via opvarmet vand.

Men selvom radiatorer er et vigtigt middel i kampen mod vinterkulden, så kan de praktiske varmeelementer også komme med problemer og skabe udfordringer for dig som husejer.

For nogle gange begynder en radiator at larme, hvilket kan skabe store gener i det daglige, hvis du er blevet godt og grundigt træt af, at din radiator ikke giver dig fred og ro, når du har brug for det.

Hvis din radiator larmer, kan det vise sig gennem flere forskellige lyde, og du kan bl.a. opleve, at din radiator klikker, at din radiator suser, at din radiator banker, og at din radiator hyler.

Hvis din radiator larmer, kan det skyldes flere ting, men hvis du ikke selv er i stand til at fixe det, kan en professionel VVS’er med garanti hjælpe dig. Du kan finde en VVS’er nær dig lige her hos haandvaerkeroversigt.dk, hvor vi også kan hjælpe dig med gode råd, hvis din radiator suser.

Indhent 3 tilbud på hjælp til radiatoren

Hvis du ikke med vores guide kan lokalisere problemet, så kan her få 3 tilbud på professionel hjælp fra uvildige VVS'er, som er helt uforpligtende.

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk
Min radiator larmer

Hvorfor larmer min radiator?

Hvis din radiator hyler, har du sikkert lagt mærke til, at det kun er tilfældet, når der virkelig er behov for varme i din bolig.

Derfor er det mest normalt, at din radiator larmer fra efteråret, når de kolde vinde begynder at blæse ind over landet. Og af samme grund vil din larmende radiator sikker skrue lidt ned for sine hyl, når du skruer ned for varmen igen i løbet af foråret.

Men hvad skyldes så denne larm i dine radiatorer? I langt de fleste tilfælde skyldes det, at der er luft i dine vandrør. Men nogle gange er det vandrørene selv, der larmer. Hvis dine vandrør larmer, kan det skyldes, at det er placeret lidt for tæt på gulvet eller et andet byggemateriale.

Dine vandrør vil nemlig udvide sig, når varmt vand løber igennem dem, hvilket kan resultere i larm fra rørene, hvis de er placeret for tæt opad byggematerialer som eksempelvis et trægulv.

Larm i dit varmesystem kan også skyldes problemer med selve varmenheden. Hvis du eksempelvis har et gammelt fyr, kan slidte dele inde i fyret betyde at lyde fra fyret bliver ført ud gennem dit hus via vandrør og radiatorer.

Det kan eksempelvis være, hvis en trevejsventil i dit fyr er blevet så slidt, at den sender larm ud igennem dine vandrør.

Få et tilbud på professionel VVS hjælp

Termostat - radiator der larmer
Bestil 3 uforpligtende tilbud

Min radiator larmer – hvad gør jeg?

Om du selv kan fixe problemet, når din radiator larmer suser, afhænger af, hvad problemet helt præcist er. Hvis din radiator larmer, fordi der er luft i dine vandrør, kan du prøve selv at fixe det, da det kan være forholdsvis ligetil.

Her handler det naturligvis om at få luften ud af dine vandrør, hvilket du kan gøre på følgende måde:

  1. Sluk for dit varmefyr
  2. Sluk for cirkulationspumperne i dit hjem
  3. Vent 5 minutter
  4. Drej din udluftningsventil på den pågældende radiator mod uret, indtil al luft er kommet ud, og vandet begynde at løbe. Hvis der ikke kommer vand ud af radiatoren, kan du fylde mere på ved kedlen
  5. Start din varmefyr igen og start for pumperne

Hvis denne simple manøvre løser dine problemer, kan du læne dig tilbage og nyde dine varme og støjfrie radiatorer igen.

Men det er også sandsynligt, at du stadig vil høre larm fra radiatorer og vandrør, hvilket enten betyder, at larmen skyldes andet end luft i dine rør og radiatorer, eller at du ikke har været i stand til at få al luften ud ad dine rør.

Hvis du gerne vil fortsætte forsøget med at løse problemet på egen hånd, kan du prøve at lokalisere, hvor larmen helt præcist kommer fra. Hvis din radiator larmer banker, kan lydende nemlig godt komme et andet sted fra, end der hvor du hører dem, da lyde rejser rigtig nemt gennem et fast materiale som et vandrør i jern.

Hvis larmen i dit varmesystem ikke skyldes luft i rørene, kan det især betale sig at finde ud af, hvor larmen helt præcist kommer fra. På den måde kan du nemlig finde ud af, om larmen eventuelt skyldes, at dine vandrør er placeret for tæt på gulv eller andet materiale.

Når det lykkes for dig at lokalisere kilden til larmen i dit varmesystem, kan du åbne op til røret. Her kan du skubbe pyntekrave omkring røret op, så du kan smøre denne gennemføring med lidt olie.

Lidt olie kan virke, men hvis det ikke gør, kan du i stedet prøve at skære noget af det materiale af, som røret er placeret tæt på. Det kan eksempelvis være et lille stykke af dit gulv, som du kan skære af for at give røret mere plads til bevægelse, når det udvider sig.

Få 3 uforpligtende tilbud fra en VVS'er

Sådan udlufter du selv din radiator

Kontakt en professionel VVS’er hvis du ikke kan løse problemet

Det kan være en stor opgave at gå ind i kampen mod enten luft i rørene eller lignende, hvis din radiator larmer. Derfor er det ikke alle, som har mod på at gå i gang med at fixe en radiator på egen hånd, mens det for andre bare ikke er muligt at løse problemet selv.

Heldigvis finder du rigtig mange gode VVS’ere over hele landet, som står klar til at hjælpe dig, når du har et problem med larm i dit varmesystem. Hos Haandvaerkeroversigt.dk kan vi altid hjælpe dig med at finde frem til den helt rette VVS’er for dig, som bor lige i lokalområder, og som står klar til at assistere dig, når din radiator larmer.

Vi har nemlig samlet en oversigt over alle landets VVS’ere, hvilket både giver dig mulighed for at finde en lokal VVS’er og for at indhente tilbud og gode råd fra professionelle angående dit problem.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor larmer min radiator?

I langt de fleste tilfælde skyldes det, at der er luft i dine vandrør. Men nogle gange er det vandrørene selv, der larmer. Hvis dine vandrør larmer, kan det skyldes, at det er placeret lidt for tæt på gulvet eller et andet byggemateriale.

Om du selv kan fixe problemet, når din radiator larmer suser, afhænger af, hvad problemet helt præcist er. Hvis din radiator larmer, fordi der er luft i dine vandrør, kan du prøve selv at fixe det, da det kan være forholdsvis ligetil. Prøv vores guide og se om du kan løse problemet selv.

Vi har i vores guide implementeret en nem videoguide til hvordan du kan udlufte din radiator, hvis det viser sig at problemet er luft i systemet. Der kan være mange grunde, men dette er en af de hyppigste årsager.

Få et tilbud på professionel VVS hjælp

Termostat - radiator der larmer
Bestil 3 uforpligtende tilbud