Termostat radiator virker ikke

Nyt badeværelse
Andreas Thomsen

Skrevet d. 27. august 2021 af Andreas Thomsen

Få professionel hjælp

Indhent 3 tilbud. Det koster intet at indhentet tilbuddet, hvorefter du nemt kan tage stilling om du vil gøre brug af tilbuddet

Få 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk

Som husejer er du helt sikkert bekendt med radiatorer. Disse ellers neutrale elementer i din bolig er nemlig helt afgørende for, at du kan holde dit hjem varmt i de kolde måneder, for uden dem vil varmen fra dit varmeanlæg ikke have en mulighed for at komme ud i dine rum.

Når en radiator fungerer, som den skal, er det ikke en ting, du lægger så meget mærke til, men det kan hurtigt komme til at ændre sig, hvis din radiator pludselige holder op med at virke.

Det er helt normalt at opleve problemer med en radiator, der ikke vil blive varm, og det er noget, som kan skabe store udfordringer, hvis det betyder, at du eksempelvis ikke kan få varmet din stue ordentligt op om vinteren.

Problemer med en radiator, der ikke vil blive varm, er typisk noget, som opstår efter en lang sommer, hvor du ikke har brugt dine radiatorer. Når kulden begynde at suse indover landet igen, og du starter dine radiatorer efter fere måneder uden brug, kan det nemlig ske, at forskellige dele af radiatoren har sat sig fast og derved holder op med at virke.

Det er især problemer med termostaten, som skaber udfordringer, og det er således helt normalt at opleve udfordringer på dette område.

Hvad kan du gøre? Hvis du gerne vil have problemet fixet i en fart, så du igen kan få varme i hele boligen, kan du vælge at kontakte en professionel VVS’er. Du kan finde en dygtig VVS’er nær dig via oversigten her hos haandvaerkeroversigt.dk, hvor du aldrig er langt fra at få dine radiatorproblemer fixet.

Hvis du har hænderne skruet godt på, kan du dog også forsøge dig med at klare problemet med en termostat på egen hånd. I mange tilfælde kan du klare det selv, og det er hverken svært eller tidskrævende.

Hvordan virker en termostat?

Termostaten på din radiator er som bekendt den del, hvorfra du kan regulere temperaturen i din radiator. Men hvordan virker en termostat helt præcist?

En termostat virker først og fremmest ved at bestemme, hvor meget varmt vand, der løber igennem din radiator. Når du skruer op for termostaten, vil der løbe mere vand gennem din radiator, og radiatoren vil således blive varmere, mens det modsatte er tilfældet, når du skruer ned for radiatorens termostat.

En termostat arbejder tæt sammen med den ventil, som sidder inde bag termostaten, og det er faktisk denne ventil, som bestemmer, hvor meget vander der kommer ind i radiatoren. Når du drejer den ene vej på termostaten, vil termostaten presse ventilen ind og tillade mere vand at strømme igennem, mens ventilen vil lukke sig og lukke for vandet, når du drejer den anden vej.

Det er således et forholdsvist simpelt system, som giver varme i dine radiatorer, og derfor er der også gode muligheder for, at du kan fixe problemerne selv, hvis din termostat radiator ikke virker.

Termostat radiator virker ikke – hvad er problemet?

Du drejer og drejer på termostaten på din radiator, men der sker bare ikke noget. Hvis du oplever dette problem, kan du nok hurtigt regne ud, at der er et problem med din radiator, og at dette problem sandsynligvis omfatter termostaten.

Det er som nævnt helt normalt at opleve, at en af dine radiatorer er holdt op med at virke efter en sommer uden brug, og problemet kan skyldes flere forskellige ting.

Hvis din radiatortermostat sidder fast, kan problemet skyldes, at den førnævnte ventil har sat sig fast i løbet af den periode, hvor du ikke har brugt radiatoren.

Hvis din radiator termostat ikke tænder for varmen, når du skruer på den, kan det også skyldes, at pakdåsen inde bag termostaten er blevet slidt og trænger til en udskiftning, og så er det også normalt at opleve problemer med luft i radiatoren, som på samme måde vil betyde, at der ikke kommer varme i din radiator, selvom du drejer på termostaten.

Problemet kan også skyldes selve termostaten, som kan være gået i stykker. I så fald må du skifte termostat ved at købe en ny.

Termostat radiator virker ikke – hvad kan du gøre?

Det er frustrerende at have en radiator i hjemmet, der ikke virker, men den gode nyhed er, at du sandsynligvis kan fixe problemet selv.

Derfor får du her en guide til, hvordan du selv kan løse de forskellige problemer, som måtte opstå med din radiator og dens termostat.

1. Termostat radiator virker ikke – ventillåsen har sat sig fast

Den mest normal årsag til, at din termostat ikke virker, er, at ventillåsen inde bag termostaten har sat sig fast i løbet af sommerperioden. Når ventillen ikke bliver brugt, kan den simpelthen sætte sig fast, så den ikke vil bevæge sig, når du drejer på termostaten i forbindelse med efterårets kommen.

Men det er heldigvis et problem, som du nemt kan løse selv. Du skal gøre følgende:

 1. Skru termostaten løs indtil du kan tage den helt af
 2. Lokaliser ventilnålen der sidder lige bag ved termostaten, som du har fjernet
 3. Tjek om du kan skubbe denne nål ind med en finger. Hvis du ikke kan trykke den ind, er der gode chancer for, at det er den, der er skyld i dine problemer
 4. Tryk nu ventilen ind med et stykke værktøj eller noget andet med en hård overflade
 5. Tryk ventilen ind et par gange indtil den kører problemfrit ind og ud
 6. Sæt din termostat på igen

Nu skulle du gerne have fixet problemet, og du kan prøve at tænde for varmen for at se, om din radiator bliver varm. Hvis din termostat stadig ikke virker, kan du gå videre og prøve et af følgende løsningsforslag.

2. Termostat radiator virker ikke – skift den gamle pakdåse

Pakdåsen er en anden del inde bag termostaten, som kan skabe problemer. Pakdåsen kan nemlig blive slidt over tid, og i så fald må du skifte den ud med en ny, for at få en radiator, der virker igen.

Det er heldigvis heller ikke så svært. Du skal gøre følgende:

 1. Start med at købe en ny pakdåse, som passer til din radiator
 2. Skru nu termostaten af din radiator
 3. Nu kan du se pakdåsen, som er magen til den pakdåse, du lige har købt
 4. Skru den gamle pakdåse af med en svensknøgle
 5. Skrue den nye pakdåse på og stram til
 6. Sæt termostaten tilbage på plads

Dette skulle gerne løse problemet med din pakdåse, og du kan nu teste, om din indsats har virket. Hvis din radiator stadig ikke vil varme, kan du prøve at slippe luft ud af radiatoren.

3. Termostat radiator virker ikke – luk luften ud

Hvis din termostat stadig ikke virker, når du drejer på den, er det ikke nødvendigvis et problem med selve termostaten. Det kan også være radiatoren, den er gal med, da for meget luft også kan betyde, at din radiator ikke vil varme.

Dette problem findes der heldigvis også en forholdsvis simpel løsning på. Du skal:

 1. Find et viskestykke eller et håndklæde frem, så du ikke får vand på gulvet
 2. Lokaliser radiatorens udluftningsventil som sidder på siden af radiatoren
 3. Drej på denne ventil. Du kan bruge en tang, hvis den er stram
 4. Drej indtil du kan høre luft komme ud af radiatoren
 5. Lad luften sive ud indtil vandet begynder at flyde ud. Når vandet kommer ud, ved du, at al luften er ude af radiatoren, hvilket betyder, at det varme vand vil fordele sig jævnt i din radiator og varme den helt op
 6. Luk for radiatorens ventil igen

Nu skulle du gerne have løst problemet med luft i din radiator. Men hvis din radiator stadig ikke bliver varm, har du virkelige et problem. I så fald bliver du nødt til at kontakte en professionel VVS’er, som kan løse problemet for dig.

Du kan også prøve at skifte termostat for at se, om problemet skyldes, at selve termostaten er gået i stykker.

Termostat radiator virker ikke – få en VVS’er til at hjælpe

Her hos haandvaerkeroversigt.dk har vi gjort det nemt for dig at finde en VVS’er, som kan hjælpe dig, når din termostat på en radiator i dit hjem ikke virker.

Vi har nemlig samlet en oversigt over hele det danske VVS-marked lige her på vores siden, hvilket giver dig rigtig mange fordele, når du har behov for VVS-arbejde.

Du får først og fremmest et stort overblik over VVS’ere nær dig, så du altid kan finde hjælp til at fixe en radiator i dit lokalområde.

På samme tid giver vores service dig mulighed for at indhente tilbud og sammenligne priser på forskellige VVS-opgaver, og så har du også altid mulighed for at finde gode råd og få vejledning fra professionelle her på siden.