Betongulv
Skrevet d. 18. juni 2020 af Andreas Thomsen
Er du på udkig efter et nyt og moderne gulv til din bolig? Så er et betongulv måske det, du leder efter. I den følgende guide vil du blive taget igennem mulighederne for denne type gulv, hvordan et betongulv lægges, hvad du skal være særlig opmærksom på, hvordan det kan tilpasses netop dine behov og afslutningsvis hvordan du billigst muligt får lagt dit drømmegulv af beton.
Få 3 gratis tilbud på betongulv
Hvor kan jeg lægge et betongulv?
Betongulve kan lægges alle steder i din bolig, om det er i køkkenet, badeværelset eller garagen. Det giver et råt, men samtidig enkelt udtryk, de er slidstærke og nemme at rengøre. Ønsker du derimod ikke at beholde betongulvet i sin rå form, er det muligt at lægge alle typer af gulve, ovenpå, så det byder på mange muligheder. Du kan vælge at støbe dit betongulv selv, eller få en professionel til det. Det kan være en stor opgave at støbe det selv, men hvis du alligevel har tænkt dig at kaste dig ud i et gør-det-selv projekt, så er der nogle vigtige overvejelser at gøre sig inden.
Forberedelsen til dit nye betongulv
Inden støbningen kan påbegyndes, er en grundig forberedelse vigtig. Der skal være styr på regler og krav til støbning af betongulv, dertil skal det besluttes om man vil have gulvvarme, hvilke materialer der er nødvendige og om der er installationer der skal gå igennem gulvet. Ligger der allerede et gulv, hvor betongulvet skal være, skal dette først fjernes og der skal graves ud til det nye gulv.
Sådan skal dit betongulv opbygges
I opbygningen af et betongulv er tre elementer vigtige:
- Et kapillarbrydende lag.
- Et isolerende lag.
- Et dampspærre.
Et kapillarbrydende lag sikrer, at der ikke kommer fugt fra jorden og op til gulvet. Dette kan bestå af forskellige materialer som fx grus, sten eller lecanødder, som skal have en størrelse på minimum 4 mm og skal lægges i en tykkelse på 15 cm. Efter det kapillarbrydende lag er lagt, skal der lægges et isolerende lag, hvilket ofte består af flamingoplader. Dette lag skal være på mindst 3 cm. Dog er isoleringen ikke nødvendig, ved støbning af betongulv i en garage eller et udendørsareal. Endeligt skal der lægges et dampspærre, som består af polyethylenfolie i et tyndt lag, hvilket forhindrer radon og fugt i at trænge op i boligen.
Først når alt det ovenstående er på plads, kan det endelige betongulv støbes. Enten kan du købe en færdigblandet beton, eller lave det selv. Betonblandingen hældes ud på gulvet og du skal herefter afrette det med et bræt, der ikke er for langt, da det kan risikeres at trække skævt. Afretning af et betongulv er et vigtigt element, da det sørger for, at det bliver plant. Når betonen er lagt og afrettet, lægges et lag plastik over, for at forlænge tørretiden. Tørrer det for hurtigt, kan betonen sprække. Efter det har tørret i 2-3 dage, skal der lægges et slidlag på, hvilket gøres ved at hælde beton ud igen, og afrette den. Dette lag fylder de huller ud der eventuelt er, og det er vigtigt at glatte det helt ud. Når du har været igennem hele denne proces, har du det endelige resultat af dit betongulv i sin rå og moderne form. Det er også en mulighed eksempelvis at lægge klinker på dit betongulv.
Gulvvarme i betongulv
Har du et brændende ønske om at få gulvvarme i din bolig, så kan det sagtens lade sig gøre med et betongulv. Det gøres ved at lægge et armeringslag ud hvorpå varmerørene fastgøres, inden selve betonen bliver støbt, og er derfor nemmest, hvis du endnu ikke har lagt dit betongulv. Hvis du derimod vil lægge gulvarme på et eksisterende betongulv, er det en lidt større opgave, da gulvet dermed skal brydes op først. Om man ønsker gulvvarme eller ej, er derfor vigtig at tage stilling til, inden gulvet lægges.
Vær særlig opmærksom ved betongulv på badeværelse
Betongulve kan også laves på badeværelser, men her skal der tages hensyn til flere elementer end i resten af boligens rum. Det kan dermed være en mere kompliceret opgave, hvis det skal gøres selv. På tre punkter adskiller badeværelset sig fra resten af boligen.
- Gulvet skal ikke være plant, da vandet skal løbe den rigtige vej i brusekabinen.
- Der skal tages hensyn til afløb og lignende i gulvet.
- Gulvet bliver vådt og skal derfor kunne holde til det.
Så skal betongulvet laves på et badeværelse, er den bedste løsning at vælge en professionel gulvlægger.
Få professionel hjælp
Lyder det som et stort projekt at lægge et betongulv selv? Så er der heldigvis en nemmere løsning. Hvis du ikke selv har erfaring med støbning af betongulve, kan det være en god idé at få professionel hjælp. Så er du sikker på, at det bliver lavet ordentligt, og dermed også kan holde sig pænt i mange år.
Har du allerede et betongulv, men trænger det til en kærlig hånd? Slibning, polering eller måske en gang maling, kan være med til at holde dit betongulv pænt i mange år.
Slibning af betongulv
Overfladen på beton er ofte lidt ru, men ved at slibe betongulv får man en blød og glat flade, men beholder samtidig det rå look.
Polering af betongulv
En anden mulighed er at skabe et blankt udtryk, med et poleret betongulv.
Maling af betongulv
Er du ikke til den rå betonfarve, findes der også maling til betongulv. Inden du begynder at male betongulv, er det vigtigt at betonen er helt tør, for at opnå det bedste resultat. Det mest holdbare er at anvende epoxymaling til betongulv, da det er meget slidstærkt. Dog kan det også lade sig gøre at bruge almindelig gulvmaling. Epoxymaling kan være lidt kompliceret at bruge, så for at sikre det bedste resultat, kan det være en fordel at få en professionel til det.
Hvad koster det at få støbt et betongulv?
Skal dit betongulv lægges af en professionel, afhænger prisen af flere faktorer og kan derfor variere meget. Priser for et betongulv kan ligge helt nede på 300 kr. per m2, men dertil skal der tages højde for ekstra omkostninger i forbindelse med støbningen, såsom ophugning af gammelt gulv. En mere konkret pris afhænger derfor af din situation, da det er meget forskelligt alt efter hvilket firma man vælger, hvor stort et areal der skal dækkes eller hvilke materialer man vælger.