Gulvvarme styring

Gulvvarme styring
Andreas Thomsen

Skrevet d. 24. august 2021 af Andreas Thomsen

Overvejer du, om gulvvarme er det rigtige for dig og din bolig? Der er flere fordele ved at vælge gulvvarme i stedet for radiatorer. Med gulvvarme får du f.eks. en mere jævn fordeling af varmen i din bolig, og der er mindre luftcirkulation i de rum, du har gulvvarme i. Derudover er der en indretningsmæssig fordel, da du ikke har radiatorer i vejen og derfor nemmere kan placere dit inventar og møbler, der hvor du ønsker det.

Vil du have gulvvarme, skal du bl.a. tage stilling til, hvilken form for gulvvarme styring din gulvvarme skal have. Her er mulighederne imidlertid ledningsført eller trådløs gulvvarme styring.

Du har altid mulighed for at få hjælp her hos haandvaerkeroversigt.dk, hvis du har spørgsmål angående, hvilken form for gulvvarme styring, der passer til dine behov. Vi hjælper dig også gerne med at finde en VVS-installatør, der hvor du bor.

Hvilke systemer til gulvvarme findes der, og hvad skal jeg vælge?

Når du skal have gulvvarme og dermed en form for gulvvarme styring, er der flere ting, du har behov for at anskaffe dig. Du kan ofte købe såkaldte “gulvvarmepakker”, hvor du køber et komplet gulvvarmesystem, der består af de dele, der er nødvendige for at lægge gulvvarme. Du kan dog også købe enkelte dele til din gulvvarme og gulvvarme styring, f.eks. kan det være du har brug for:

  • En pumpe
  • Fordelere
  • Endestykke
  • Rumtermostater
  • Telestat
  • Gulvvarmeplader
  • Styrebokse

Pumpen sender det varme vand rundt i din gulvvarme og evt. radiatorer, hvis du også har sådan nogle i din bolig. Hvis du allerede har gulvvarme, kan det være en god idé at tjekke, om du trænger til at få skiftet pumpen ud. Når man har gulvvarme, bør man have en såkaldt gulvvarmeshunt, som er en cirkulationspumpe, der regulerer fremløbstemperaturen, så vandet ikke bliver for varmt.

Fordelere er rørsystemer, der sørger for at fordele vandet i anlæggets kredse. I fordelerne er der ventiler, der kan regulere vandmængden til de forskellige kredse.

En rumtermostat er det apparat, der styrer temperaturen i et givent rum med gulvvarme. Du har en termostat i hver rum, og du kan derfor indstille temperaturen forskelligt fra rum til rum. Rumtermostater findes i et væld af designs f.eks. fås de med enten digitalt display eller drejeskive. Prisen på termostater varierer alt efter, hvilke funktioner og design du går efter.

En telestat får signaler fra rumtermostaterne og åbner for vandstrømningen til gulvvarmen. Gulvvarmeplader kan du få til hhv. beton eller træ. Prisen på disse varierer, alt efter hvilke plader samt hvor mange du skal have. Pladerne fås desuden til gulvvarmeslanger i et væld af størrelser. Styreboksen til din gulvvarme modtager signal fra rumtermostaterne, når der åbnes eller lukkes for varmen. Signalet bliver sendt videre til telestaterne, som sørger for at åbne og lukke for varmen.

Du kan få gulvvarme styring, der kan kobles til dit internet. Dermed har du mulighed for at justere gulvvarmen med en app, uanset hvor du befinder dig. Du kan som nævnt vælge mellem trådløst gulvvarme styring og ledningsført gulvvarme styring. Både trådløs og ledningsført gulvvarmesystemer er nemme at installere og vedligeholde. De er desuden meget brugervenlige. Du kan få mange forskellige former for gulvvarme styring med forskellige funktioner og til forskellige priser. Der er nærmest ingen grænser for, hvor smarte former for gulvvarme styring, du kan få i dag.

Styring til gulvvarme bliver mere og mere intelligent, og du kan efterhånden få systemer med et væld af funktioner. Du kan f.eks. få gulvvarme, hvortil der findes en app, så du kan styre din gulvvarme med din smartphone eller med din computer. Hvis du ikke har brug for en masse smarte funktioner, kan du selvfølgelig også få nogle mere simple modeller.

Hvordan virker gulvvarme?

Der er stor forskel på radiatorvarme og gulvvarme. Når du har radiatorvarme, er der varmest i loftet, mens der med gulvvarme er varmest ved gulvet. Fordi varmen kommer nedefra ved gulvvarme, er der ofte varmere i rummet end din rumtermostat angiver. Det vil sige, at hvis der står 25 på din rumtermostat, så er der rent faktisk 27 eller 28 grader i rummet. Derfor kan du med fordel skrue et par grader ned for varmen uden at komme til at fryse, hvis du har gulvvarme.

Du kan i øvrigt både få vandbaseret og elbaseret gulvvarme. Om du skal vælge det ene eller det andet afhænger bl.a. af, hvilket gulv du har. Elbaseret gulvvarme installeres som kabler eller måtter. Det anbefales dog kun at bruge elbaseret gulvvarme i små rum, f.eks. i badeværelset, da det er en del dyrere end vandbaseret gulvvarme. Vandbaseret gulvvarme varmer din bolig op ved hjælp af slanger, som ligger under gulvet. Det er nemt og billigt at installere, og du kan lægge det i både trægulve og støbte gulve. Begge slags gulvvarme er simple at installere og giver en god, jævn varme i din bolig.

Min gulvvarme virker ikke – hvad gør jeg?

Som med alt andet teknik, kan du komme ud for, at din gulvvarme pludselig ikke virker. Problemer der ofte opstår er:

  • At pumpen ikke virker eller ikke vil starte
  • At gulvvarmen ikke virker i et bestemt rum, selvom det fungerer i andre rum i boligen

Der er imidlertid flere ting, du selv kan gøre ved disse problemer. Det vigtigste tip i denne forbindelse er, at du aldrig bør slukke helt for din gulvvarme, da dette kan gøre, at kalk tilstopper pumpen, hvilket betyder, at pumpen sætter sig fast. Hvis du gerne vil spare på gulvvarmen, er det bedre at skrue ned for varmen i stedet for at slukke den helt. Gulvvarmen har godt af, at der hele tiden cirkuleres vand rundt i rørene. Ud over at pumpen kan sætte sig fast, kan du opleve, at gulvvarmen holder op med at virke i et bestemt rum. Det er ofte løsningen af skifte termostatens batteri, når gulvvarmen i et rum ikke virker.

Få hjælp til dine gulvvarmeproblemer af en VVS’er

Kan du trods ovenstående råd ikke få din gulvvarme til at virke? Eller har du blot ikke mod på selv at rode med teknikken, så kan du altid kontakte os hos haandvaerkersoversigt.dk. Vi hjælper dig gerne med dine problemer angående gulvvarme og gulvvarme styring.

Har du brug for en kyndig VVS-installatør, er det også noget, vi sagtens kan hjælpe dig med. Vi har VVS’ere i hele Danmark, og kan nemt finde en nær dig. Kontakt os og hør mere om gulvvarme styring.