Garageport

Garageport
Andreas Thomsen

Skrevet d. 7. juli 2020 af Andreas Thomsen

Hvis du har været vant til en carport og nu overvejer at få en garage med garageport, vil du hurtigt opdage alle fordelene ved at have en garage. Du får nemlig en langt bedre beskyttelse af din bil, når du stiller den i garagen og lukker garageporten.

Du vil opleve, at din bil ikke længere er iskold eller, at du får en hedetur, når du sætter dig ind i den. En garage sikrer også din bil bedre mod tyveri, indbrud og hærværk, da ingen kan se den og ikke bliver fristet til at gøre noget ved den.

Har du en stor garage, hvor bilen ikke fylder det hele, kan du ydermere bruge den til andet end parkering af din bil, når du er hjemme. Du kan nemlig opbevare haveredskaber, have et lille værksted, et bordtennis- eller billardbord, familiens kaniner m.m.

Hvilken garageport skal man vælge?

Når du skal bygge en garage eller allerede har en, hvor du ønsker en ny garageport, er der flere faktorer, du skal tage hensyn til i forbindelse med dit valg af garageport. Du skal nemlig overveje:

  • Materiale
  • Design
  • Farve

En garageport kan være fremstillet i flere slags materialer. De typiske materialer er træ og stål. Vil du sikre dig, at garageporten ikke ruster over tid, skal du vælge en i aluminium. Stål er mere holdbart, mens en garageport i træ har et mildere udtryk.

De forskellige materialer har hver deres udtryk, hvilket du skal være opmærksom på, når du beslutter dig for, hvilket materiale din garageport skal være i. Du bør derfor kigge på selve garagens materialer og din boligs design, når du vælger, om porten skal være i stål eller træ. Hvad passer bedst til de eksisterende bygninger?

Garageporte kommer også i mange forskellige designs og udformninger. Der er lige fra de helt glatte porte til dem, der har lidt udskæringer eller mønster på overfladen. Det er derfor en god idé at kigge nærmere på hvilket design, der giver det bedste helhedsindtryk.

Sidst men ikke mindst skal du nøje overveje farven på garageporten. En garageport er typisk meget synlig fra vejen, hvorfor du kan vælge, om dens farve skal skabe opmærksomhed eller bare blende ind i boligens eller garagens farver.

Er du meget bevidst om, hvordan din garageport skal se ud, er der heldigvis gode muligheder for, at du nærmest kan skræddersy dit helt eget design på din port. Det er klart en god idé, da du derved får en port, du bliver glad for, da den opfylder alle dine ønsker.

Hvad skal jeg ellers være opmærksom på ved køb af en ny garageport?

Du har i ovenstående afsnit fået en gennemgang af, hvad du først og fremmest skal tænke over, når du vil investere i en garageport. Men der er mere, du bør overveje, inden du kaster dig ud i et køb.

Sikkerhed

Sikkerheden er vigtig, når det kommer til en garageport. Der skal eksempelvis være en faldsikring på porten, der sikrer, at den ikke brager ned, hvis en fjeder eller wire sprænger. Et fingerklemmesystem er ligeledes vigtigt, da det betyder, at hverken du eller resten af din familie kan få fingrene i klemme, når porten åbnes eller lukkes.

Holdbarhed

Hvis du ønsker, at din garageport holder i mange år frem i tiden, bør du være opmærksom på, at portens materiale ikke kan suge vand. Det har nemlig indflydelse på dens isoleringsevne, holdbarhed og levetid. Materialet skal ligeledes være af en sådan karakter, at det er sikret mod at lave luftlommer som følge af frostsprængninger eller andet.

Ventilation

Sørg for at der er en ventilationsåbning i porten, så din garage automatisk bliver ventileret. Det betyder nemlig, at du ikke skal tænke på at lufte ud, når det er fugtigt i vejret.

Lyd

Det er ikke behageligt at benytte en garageport, der støjer og skramler, når du åbner og lukker den. Lyd og støj kommer typisk fra skinnesættet, så prøv det af inden du køber porten. Hvis porten støjer, når du afprøver den, vil den altid give lyd fra sig.

Motor til garageport

Har du valgt, at du vil have en motor til garageporten, så det hele glider lidt nemmere, skal du være opmærksom på motorens kvalitet. Det er vigtigt, at motorens funktion og klemmekraft er i orden. Undersøg om motoren har en funktion, der sætter ind, hvis en bil eller et menneske er under porten, når den sættes i gang.

Energikrav

De nye energikrav kræver, at din garageport skal være kuldebrossikret således, at kulden ikke kan vandre langs metallet, når porten er lukket.

Hvad er et garageport standardmål?   

Når du er på udkig efter en garageport, kan du eksempelvis købe den i et byggemarked. Her finder du porte i standardmål, da de har forskellige faste højdemål og breddemål, som du kan vælge mellem.

Har du allerede en garage, er det ikke sikkert, at disse standardmål passer. Og i disse tilfælde må du ty til at få lavet din garageport på mål. Det er også typisk det, der er den bedste mulighed, da du på denne måde ender med en port, der passer perfekt til din garages mål.

Ved valg af en garageport afhænger dens størrelse dels af garagen, men også af hvor stor din bil er i højden og bredden. Har du en allerede eksisterende garage og en helt almindelig bil, der skal kunne komme gennem garageporten uden risiko for, at sidespejlene ryger, skal porten være 2,5 meter i bredden og 2,25 meter i højden.

Skal du i gang med at bygge en helt ny garage, vil det være optimalt med en garageport, der har en åbning på 2,5 meter i højden og 2,75 meter i bredden. Derved tager du hensyn til, at den passer til de fleste typer af biler.

Er valget faldet på, at du vil have en vippeport, skal du huske på, at portens monteringsramme fylder en del af åbningen, hvorfor den vil blive mindre. Det skal der naturligvis tages forbehold for.

En motor kræver ligeledes plads for at kunne køre ind og op under loftet. Der bør derfor være 10,5 centimeter ekstra i siderne og 12,5 centimeter i højden.

Hvad koster en garageport?

Inden vi kommer nærmere ind på prisen, så husk altid dig selv på, at kvalitet rent faktisk godt kan betale sig i forhold til valg af en garageport. Du skal huske på, at en garageport bliver brugt måske flere gange dagligt, hvorfor den skal være i en god kvalitet for at holde i mange år. Dette gælder uanset, om du vælger en vippeport, en manuel eller en elektronisk port.

Når det kommer til, hvad en garageport koster, er det meget forskelligt, da de kommer i mange prisklasser. Prisen på en garageport afhænger typisk af type af port, størrelsen, materialet, designet samt, om det er med eller uden elektronik. Sidst men ikke mindst kommer prisen også an på, om det er en garageport, der er arkitekttegnet.

En billig garageport kan du finde til omkring 3.000 kr., hvor prisen derefter stiger støt og roligt op til en 10.000 – 15.000 kr. Skal du eksempelvis have en hejseport, starter prisen på cirka 4.000 kr. Ønsker du en bedre model med motor ligger prisen på 5 – 6.000 kr. og opefter. Rulleporte starter med en pris på rundt regnet 7.000 kr. og opefter. Skal den være sidegående, er sådan en port en del dyrere.

Er du bare ude efter en motor til din garageport, kan de købes fra en pris på 700 kr. og opad. Når du skal have fat i en motor, kan det virkelig godt betale sig at læse produktanmeldelser, da ikke alle motorer er lige stabile i deres daglige drift.

Hvilken garageport skal jeg vælge?     

Der er meget, som du skal tage stilling til i forbindelse med en investering i en ny garageport. Men det er tiden værd, da du derved sikrer dig, at du bliver glad for din nye garageport på den lange bane.

Det er vigtigt, at du får en garageport, der passer til din bolig og garage i forhold til størrelse, design, materiale og så videre.

Men hvilken type garageport er den mest optimale løsning for dig og din dagligdag. Er det en hejseport, rulleport, vippeport, sidegående garageport eller noget helt femte eller sjette, der er den rette løsning for dig?

Når først du begynder at kigge efter en ny garageport, vil du opdage, at der er et væld af muligheder og sikkert flere, end du i første omgang var klar over.

Vippeport

Vippeporten er klassikeren, som vi alle kender. Den har været standardporten for et utal af garager gennem årene. Den er simpel, da den blot består af en stor plade, der kan vippes op og ind under garagetaget ved hjælp af skinner.

En vippeport bruger ikke meget plads, hverken når den er åben eller lukket. Det er relativt nemt og billigt selv at lave en vippeport. En af ulemperne ved en vippeport er, at den ofte er tung at have med at gøre, især hvis der ikke er tilkoblet en motor.

Hejseport

En hejseport minder meget om en vippeport. Den består dog af en række af tværgående felter i stedet for en plade, der ligesom vippeporten køres op under loftet. Typisk er en hejseport forsynet med en motor og en fjernbetjening, så åbningen og lukningen af den er nemmere.

En hejseports fordele er, at den ikke ligger i den dyre ende af skalaen. Den bruger heller ikke megen plads, når den åbnes, og så er den let at anvende, når den har en motor. De største ulemper ved en hejseport er, at den fylder i loftshøjden samt, at den har et temmelig industrielt udseende.

Sidegående garageport

En sidegående garageport er stort set det samme som en hejseport. Den eneste forskel er, at den er vendt på siden, så porten bliver rullet ind langs den ene side af garagen.

Det er en fordel, hvis du har mangel på loftshøjde. Men ulempen er, at du ikke kan opbevare ting og sager langs den garagevæg, hvor porten bliver kørt ind. Du skal desuden være forberedt på, at en sidegående port er dyrere end en hejseport.

Rulleport

Rulleporten ligner også hejseporten en del. En rulleport er dog konstrueret således, at den bliver rullet bagud på skinner og op på en rulle over garagen.

Det betyder, at den ikke fylder så meget i forhold til loftshøjden, men i stedet over garagen. En rulleport har ligesom hejseporten et meget industrielt udtryk.

Port med skydedørsløsning

Hvis du har god plads i siderne af din garage, så kan en port med skydedørsløsning være et godt valg.

En sådan port kan være i et lækkert design og så fylder den ikke meget. Du skal dog være opmærksom på, at den kan blive meget stor, hvis du har en bred garageåbning.

Port med dobbeltdøre

En port med dobbeltdøre er den type garageport, der får dig til at tænke på en rigtig bedstefar-garageport fra gammel tid. Det er en yderst charmerende model, der består af to sidehængte døre, som kan åbnes og lukkes efter behov.

Det er muligt at variere modellen alt efter, hvor du vil have, at porten skal dele sig. Skal den ene del være bredere end den anden? Det er en billig løsning, som en handymand sagtens selv kan fremstille.

Det største minus ved denne type garageport er, at den skal bruge meget plads, når den åbnes.

Andre ting du kan overveje, om du har brug for, er:

  1. En garageport med en dør
  2. En garageport med vinduer
  3. En dobbelt garageport

Hvor bred skal en garageport være?    

En garageport skal være bred og høj nok til, at du kan komme ud og ind af den med din bil uden problemer. Heldigvis kan de fleste garageporte tilpasses til netop din bil og dine behov, så du ender med, at den passer perfekt i størrelsen.

Har du på nuværende tidspunkt en lille bil og skal bygge en ny garage, er det en god idé at tænke over størrelsen i forhold til, at du måske får en større bil en dag.

Det kan også være, at du på et tidspunkt skal sælge din bolig, hvorfor det er en fordel, at mange bilstørrelser kan komme ud og ind af den.

Som før nævnt kræver en almindelig bil mindst 2,5 meter i bredden, men det er en fordel at have 2,75 meter.

Skal garageporten være manuel eller automatisk?

Om du skal have en automatisk garageport, elektrisk garageport eller en manuel er meget op til, hvad du ønsker. En garageport med automatik har den fordel, at du ikke nødvendigvis skal stige ud af bilen for at åbne og lukke garageporten.

De mest populære garageporte er dem, der er automatiske og kan styres ved hjælp af en fjernbetjening til garageporten eller et kodetastatur. Det er endda muligt at få en automatisk garageport, hvor den styres fra en app på din mobil, så garageporten åbner sig, selvom du befinder dig langt væk fra den.

Bør en garageport være isoleret?

At have en garageport, der er isoleret, er bestemt en fordel, da det er lettere at holde den frostfri. Det betyder også, at din garage altid vil have en behagelig temperatur uanset, om det er sommer eller vinter.

Hvis du bruger garagen til andet end opbevaring af bilen, såsom et lille værksted, hvor du opholder dig i længere tid, er en isoleret garageport ligeledes en rigtig god idé. Det gør nemlig også, at støj bliver reduceret.

Kan jeg selv montere en garageport?

Du kan godt selv montere en garageport, så længe du er med på, at det er et præcisionsarbejde på mange fronter. Uanset om det er en port, der skal rulle, folde, trækkes eller skubbes, skal den monteres korrekt for at virke optimalt.

Først og fremmest skal du være uhyre nøjagtig i din opmåling til den nye garageport, så du er sikker på, at den kommer til at passe. Det er især vigtigt, hvis du får en specialfremstillet port efter mål. Det kan hurtigt blive dyrt, hvis du har målt forkert.

Ved monteringen af garageporten skal du også være ekstremt omhyggelig, da en enkelt lille fejl kan forårsage, at det hele går skævt. Du skal følge anvisningerne til punkt og prikke og huske, at eksempelvis skinnerne skal sidde i lod og vater.

Hvis du på forhånd ved, at det orker du ikke selv at bøvle med, så tilbyder mange firmaer at montere porten for dig. Det kan være en god idé at kontakte din lokale håndværker, som måske kan gøre det for dig til en god pris.

Indhent tre gratis tilbud på din nye garageport

Går du efter løsningen med at få en tømrer til at montere din garageport, så kan du få et tilbud på din garageport ved at bruge en online tjeneste til formålet. Ved at benytte dig af denne mulighed er du sikret, at du får det bedste og billigste tilbud samt, at håndværkeren har tid til at hjælpe dig.

Ved at benytte dig af 3byggetilbud.dk skal du ikke bruge en masse tid på at henvende dig til forskellige håndværkere, der enten ikke udfører denne type opgave eller ikke har tid. Du kan bare læne dig tilbage og lade de professionelle håndværkere fra dit lokalområde komme til dig.