Håndværkergaranti

Håndværkergaranti
Andreas Thomsen

Skrevet d. 2. juli 2020 af Andreas Thomsen

Håndværkergaranti er en garantiordning, der dækker dig som privatperson eller virksomhed, når du får udført arbejde af en håndværker. For selvom du har valgt en dygtig håndværker, så er der risiko for, at der sker fejl.

Derfor er det vigtigt, at du er dækket ordentligt, når du skal have en håndværker til at hjælpe til – både hvad angår store og små projekter. Og det er du med håndværkergaranti, der dækker dig for op mod 150.000 kroner (inklusive moms) per byggesag. Denne garanti dækker også selvom håndværkeren, som du har valgt, er gået konkurs.

Derfor er det vigtigt, at du vælger en håndværker, hvis arbejde er dækket af denne garantiordning.

Info: Vidste du, at du med håndværkergaranti er dækket for fejl og mangler for op til 150.000 kroner som privatperson og op til 1.000.000 kroner som virksomhed?

Husk at dokumentere aftaler med din håndværker

Hvis du gerne vil så smertefrit gennem et forløb med din håndværker som overhovedet muligt, er der en række ting, som du bør gøre. Det første er naturligvis at finde en håndværker, der er dækket af Håndværkergaranti. Det er første skridt på vejen til et samarbejde med godt dansk håndværk.

Næste skridt er, at du kan dokumentere alt, hvad du aftaler med din håndværker. Skulle du mod forventning få en regning fra din håndværker, som ikke helt stemmer overens med det I havde aftalt, eller uden at alt arbejdet er blevet udført, så er det vigtigt, at du kan bevise, hvad I havde aftalt.

Bed derfor håndværkeren om at lave et tilbud, hvori der står, hvad tilbuddet præcis går på. Det vil altså sige; hvad skal der udføres (så nøjagtigt som muligt), hvilke materialer skal der bruges, hvornår skal det være færdigt, og så videre. Hvis ikke det står i tilbuddet, så se om du kan få det på skrift på anden vis.

Selvom du kan føle dig irriterende, når du beder om alle disse ting, så er det bare vigtigt, i tilfælde af, at du skulle være nødt til at indsende en klage over håndværkeren.

Støder du på en håndværker, som ikke er villig til at gøre alt dette, er det sandsynligvis fordi vedkommende ikke har helt rent mel i posen. Brug derfor lidt ekstra tid på at finde en håndværker, der er dækket af en god garantiordning som Håndværkergaranti, og sørg for, at du har alt på skrift.

Sådan klager du over en håndværker

Ønsker du at klage over en håndværker, som er dækket af håndværkergaranti, og har lavet fejl i udførslen af det arbejde, som håndværkeren er blevet bestilt til at udføre? Så har vi en guide til, hvordan du gør lige her.

Det første du skal gøre, er at klage til håndværkeren, der har udført arbejdet. Ofte er de ikke selv klar over fejlen eller manglen, da de færreste håndværkere laver fejl med vilje. Næsten lige så ofte, vil de meget gerne udbedre fejlen eller manglen – især hvis I har en skriftlig aftale om, hvilket arbejde håndværkeren har skulle udføre.

Virker det ikke, skal du være sikker på at håndværkeren af dækket af den rigtige garantiordning. Der er nemlig flere forskellige typer af garantiordninger, og denne guide går på den, der hedder Håndværkergaranti.

Er håndværkeren dækket under Håndværkergarantien kan du fortsætte med klageprocessen. Denne starter ved, at du opretter en klagesag hos Håndværkets Ankenævn. De behandler alle garantisager uvildigt gennem den pågældende garantiordning for håndværkere. Det betyder, at både du og håndværkeren vil blive bedt om jeres syn på sagen. Derfor er det vigtigt, at du kan dokumentere så meget af aftalen, som overhovedet muligt.

Får du helt eller delvist medhold i din klage til Håndværkets Ankenævn, skal du tage kontakt til Håndværkergaranti, hvis ikke håndværkeren automatisk udbedre fejlen eller manglen. I så fald kan du få anbefalet andre håndværkerfirmaer, der kan klare arbejdet, og samtidig blive betalt af Håndværkergaranti.