Gartner løn

Gartner løn
Andreas Thomsen

Skrevet d. 2. juli 2020 af Andreas Thomsen

Går du og overvejer, om du skal hyre en gartner til at udføre arbejde for dig? En professionel, der kan sikre at din have eller dine grønne arealer bliver plejet og passet præcis som de fortjener det? Så er du sandsynligvis interesseret i, hvad det koster at have en til at klare alt det praktiske i haven, så du bare kan sætte dig på terrassen og smide benene op, når du kommer hjem.

Eller måske du overvejer at blive gartner selv? Enten som voksenlærling eller ved at tage uddannelsen. I artiklen her kan du læse meget mere om hvordan det er at være gartner, hvad en gartners timepris er, og had man laver som gartner.

En gartner nyder nemlig at gå i haven, og så ved de typisk også en hel masse om planter, beskæring, gødning, vanding og meget mere, der sikrer, at din have og dine planter kommer til at se så sunde ud som overhovedet muligt.

Dertil kan gartnere naturligvis også hjælpe med en masse andre ting, som eksempelvis at anlægge bede eller lignende.

Timepris: Hvad får en gartner i løn?

Vi kommer til at snakke meget mere om, hvad en gartner kan gøre for dig, hvordan du finder en god gartner, og hvad du skal være opmærksom på inden du indgår en aftale med en gartner. Men først skal vi lige snakke lidt om, hvad det koster at få hjælp til haven.

Professionelle anlægsgartnere og gartnere, som er eksperter i alt, der hedder have, bede, beskæring og så videre. De er uddannede og får jord under neglene hver eneste dag. Hvis du er seriøs omkring dit haveprojekt, er en anlægsgartner det rette valg.

Den anden type er pensionerede og ufaglærte gartnere, som hjælper til i haver rundt omkring. Typisk går de under navnet havemand, og de kan som regel hjælpe med at køre haveaffald væk, slå græs og lignende. Til gengæld er det sjældent, at de har de samme faglige kompetencer, som en udlært anlægsgartner.

Sidstnævnte kan være lidt svær at sætte timeløn på, da de fleste finder deres pensionerede havemand gennem venner og familie. Og det er sjældent, at det er noget, der bliver indrapporteret til SKAT.

Prisen på en gartner er dog lidt nemmere at tale om. Den gennemsnitlige gartner koster nemlig et sted mellem 250 og 550 kroner i timen, alt efter hvor du befinder dig i landet, og hvilke opgaver der skal udføres.

Som hovedregel vil timelønnen være højere ved hårde opgaver, som eksempelvis udgravninger, fliselægning og lignende, mens græsslåning og gødning kan være billigere.

Info: Overvejer du selv at blive gartnerelev eller at tage en gartneruddannelse? Så kan du forvente en månedsløn på mellem 25.000 og 30.000 kroner som færdigudlært gartner.

Hvad laver en gartner?

De fleste ved, hvornår der er brug for en elektriker eller en murer, men de færreste har helt styr på, hvad en gartner kan hjælpe med. Jovist, de er eksperter i haven, men hvad dækker det helt præcist over?

Typisk laver en udlært anlægsgartner alverdens spændende ting, som man lærer enten som voksenlærling, som elev eller under uddannelse. Det kan være anlæg af bede, brosten, fliser og lignende.

Dertil kommer ekspertisen i blomster, træer, potteplanter, grøntsager og meget mere. Skal du eksempelvis have omplantet en af ovenstående eller måske trænger din have til gødning? Så vil det typisk være en gartner, som du skal have fat i.

Det tager lige omkring 4 år at blive udlært som gartner, hvilket også er årsagen til, at pengene er godt givet ud, hvis man vælger at hyre en. Igennem de 4 år bliver gartnere udlært i alt, der er værd at vide om planter, beskæring, og andre ting, der kan være relevante, når man arbejder i haven eller på andre grønne arealer.