Byg selv garage

Byg selv garage
Andreas Thomsen

Skrevet d. 7. juli 2020 af Andreas Thomsen

Er du ved at være godt og grundigt træt af at skulle afise din bil om vinteren eller at sætte dig ind i en overophedet bil, hvor du og resten af familien får en hedetur? Hvis du har pladsen til det, så kan en gør-det-selv garage være svaret på dine bønner.

Eller måske kan du vælge at lave din carport om til en garage. Herved slipper du for at skulle vente på, at din bil bliver opvarmet om vinteren og afkølet om sommeren.

Udover at din bil står godt skærmet af for vind og vejr, så har en garage også andre fordele. Den skærmer nemlig også din bil mod eventuelt at blive stjålet samt for indbrud og hærværk, da den ikke længere står frit tilgængeligt.

Har du et ønske om at bygge din garage selv, så du får lige præcis den, du altid har drømt om? Når du skal i gang, kan du selv bestemme garagens størrelse, udtryk og hvilke materialer, den skal laves i.

Hvordan bygger man selv en garage?

Når du selv vil i gang med at bygge en garage, er der nogle tanker, du skal gøre dig, inden du kaster dig over projektet. Du skal blandt andet finde ud af:

·      Hvor ønsker du, at garagen skal placeres?

·      Hvilken størrelse skal den have?

·      Hvilke materialer skal den laves i?

·      Har du tænkt på, om der også skal være et redskabsskur eller et værksted?

·      Hvilken type tag skal garagen have?

·      Hvilken højde er optimal?

·      Hvilket underlag skal der være i din garage?

·      Skal din byg selv garage isoleres?

·      Om du selv kan lave en tegning af din byg selv garage?

Sæt dig ned og find ud af svaret på ovennævnte spørgsmål. Når det er på plads, kan du gå videre med dine planer.

Opmåling og fundament

Når du nøje har overvejet størrelsen på din garage, skal du i gang med opmålingen til fundamentet. Her er det vigtigt, at du ender med den rette størrelse, så din byg selv garage eksempelvis har plads til din robotplæneklipper, eller hvis du ønsker en byg selv dobbelt garage.

Når du skal foretage denne opmåling, kan det være en fordel at investere i en laser-afstandsmåler, så du er sikret en korrekt opmåling.

Materialer og værktøj

Efter fundamentet er kommet på plads, kan du gå i gang med at lave din garage i de materialer, som du har besluttet dig for, at den skal laves i. Husk at din værktøjskasse skal være i tip-top orden, så du har det værktøj, du skal bruge i forbindelse med byggeriet. En værktøjskasse, der skranter, er ikke optimal, da projektet derved kommer til at tage en masse af din tid.

Hvad med en elektrisk port?

Har du overvejet, om du skal forkæle dig selv og din byg selv garageport med en elektrisk anordning? Det er i hvert fald et gode, som du vil blive utrolig glad for, når du er færdig med garagen. Tænk på at du slipper for at skulle ud og ind af bilen i al slags vejr for at åbne og lukke garageporten. Så er beslutningen om en elektrisk garageport sikkert hurtigt vedtaget.

Kan man selv bygge en garage?

Det er ikke en absolut nødvendighed, at du er en professionel håndværker for at bygge en garage. Men det kan være en stor fordel, hvis dine hænder ikke lige er skruet rigtigt på i forhold til byggeprojekter.

Hvis du er en rigtig handymand, der har udført mange lignende projekter, er det bare med at gå i gang med det hele fra bunden. Er du lidt usikker på forløbet, kan du indkøbe en garage som et byggesæt.

Et byggesæt indeholder alt det, som du skal bruge for at bygge en garage selv. Ulempen ved et byggesæt er, at du ikke selv kan bestemme størrelsen og materialerne, når du skal bygge din egen garage.

Hvad koster det at bygge en garage selv?

En garage er en af de billigste tilbygninger, du kan komme i nærheden af, da den typisk kun er på ét eller to rum samt, da der ikke er noget krav om et bad, et køkken eller isolering. Når det er på plads, skal det nævnes, at hvad din garage kommer til at koste afhænger af mange forskellige faktorer.

  • Skal din garage bygges som en tilbygning, eller skal den stå frit?
  • Skal garagen være muret eller en byg selv garage i træ?
  • Hvor stor skal den være?
  • Hvilken type garageport ønsker du?

Derudover kommer prisen naturligvis også an på, hvilken kvalitet du ønsker, at din nye garage skal have. Alt efter kvaliteten skal du regne med, at garagens pris ligger et sted mellem 5.000 – 8.000 kr. pr. m2.

At bygge en ny garage kan både være dyrt og billigt alt efter dine ønsker og behov. Der er ikke nogen fast pris på en garage, da det kommer an på alle ovenstående faktorer.

Naturligvis kan det være, at du kan gøre det billigere selv, end hvis du får hjælp fra en professionel. Men den endelige pris på din nye garage kan ikke fastsættes førend, at du ved præcis, hvordan den skal bygges og se ud.

Hvor lang tid tager det at bygge en garage?

Det er umuligt at svare på, hvor lang tid det tager at bygge en garage selv. Det kommer nemlig an på hvor omfattende et projekt, du har stablet på benene samt, om der er nogle venner eller kammerater, der hjælper dig på vej. Materialevalget har ligeledes en stor betydning for, hvor lang tid det tager.

Endnu en faktor, der har indflydelse på tiden, er, hvor erfaren du er indenfor selvbyg. Jo mere erfaring du har, jo hurtigere vil du naturligvis blive færdig, da du ikke skal bruge tid på at prøve dig frem.

I arbejdet med at bygge en garage selv er det også vigtigt, at du er omhyggelig. Det kan ikke nytte noget, at du sjusker dig gennem arbejdet for at blive hurtigt færdig. Det er nemlig ikke noget, der pynter på det færdige resultat. Sørg derfor altid for at sætte god tid af, når du skal i gang med byggeriet af din nye garage.

Skal jeg søge om byggetilladelse til en ny garage?

Hvis din garage skal være på mere end 50 m2, så skal du have en byggetilladelse, inden du starter på projektet.

Har du et samlet byggeri, der består af annekser, værksted, hytter eller lignende, som samlet fylder mere end 35 m2 på din grund, så er det også en del af bebyggelsesprocenten. I disse tilfælde skal du ligeledes søge om byggetilladelse hos kommunen og måske endda have en dispensation for at få lov til at gå i gang med byggeriet.

Selvom du tænker, at din garage er en integreret del af din bolig, skal du stadigvæk søge om byggetilladelse. Når du søger om byggetilladelse, så sørg for at gøre det i god tid, før du planlægger at starte på garageprojektet.

Det kan nemlig tage tid for kommunen at gøre indvendinger mod dit projekt. Kort sagt bør du aldrig gå i gang, før du står med byggetilladelsen i hånden, hvis du vil være på den sikre side.

Får du en byggetilladelse, så husk også at gøre dit forsikringsselskab opmærksom på, at du har bygget en garage. Derved kan du få din forsikringspolice opdateret, så de også dækker din nye garage, hvis uheldet skulle være ude.

Byg en garage der passer til din ejendom

Det ser pænest ud, hvis din garage passer til resten af dine allerede eksisterende bygninger. Tag derfor hensyn til dem, når du skal vælge materialer og farver. Har du eksempelvis et mørkt træhus, er det oplagt at vælge en garage i mørkt træ. Hvis garagen passer til dit hus, vil det i sidste ende se meget pænere ud og fuldende helhedsindtrykket på bedste vis.

Hvad skal jeg overveje, inden jeg går i gang med at bygge en garage?

Uanset om du tænker, at din garage skal være i den dyre eller billige ende, så tænk over at garagen skal beskytte din bil eller dine biler i mange år. En garage i en god kvalitet er desuden med til at forøge din boligs værdi, når du på et tidspunkt skal sælge.

Valg af materialer

Det er oplagt at tænke fremad, når du vælger materialer. Sørg derfor for at de er holdbare.

Praktisk og funktionel garage

Husk at tænke på at din garage skal være både praktisk og funktionel. Skriv derfor ned, hvad dine forventninger til garagen er, såsom om den skal være opvarmet eller ej, hvad der skal være plads til m.v.

Økonomien

Du skal have økonomien på plads, så du på forhånd ved, hvor meget du har råd til at bruge på garagebyggeriet. Læg derfor et budget, så du kan se, hvilke af dine tanker, der er realistiske, og hvor du eventuelt er nødt til at gå på kompromis.

Spar tid og få hjælp fra en professionel til din nye garage

Er du på et stadie, hvor du overvejer selv at bygge din garage, så bør du stille dig disse spørgsmål:

  • Har jeg erfaring og viden nok til det?
  • Har jeg tiden til det?
  • Er de penge, jeg sparer, godt givet ud?

Hvis du ikke kan svare ja til ovennævnte spørgsmål, kan du i stedet vælge at få hjælp fra en professionel til at bygge din garage. Fremfor at ringe til et hav af forskellige håndværkere for priser er det en god idé at få tre gratis og uforpligtende tilbud fra en online tilbudstjeneste.

Her beskriver du blot din opgave, hvorefter du får de tre tilbud tilsendt fra håndværkere i dit lokalområde, der har tid til at varetage din opgave. Du kan selv vælge, om du tager imod et af tilbuddene eller ej.