Håndværkeruddannelse

Håndværkeruddannelse
Andreas Thomsen

Skrevet d. 2. juli 2020 af Andreas Thomsen

Går du og overvejer, om du skal tage en håndværkeruddannelse? Så kan vi sagtens forstå dig – der er nemlig mange fordele ved at uddanne sig til håndværker. Udover at du får løn under hele uddannelsen, så får du også praktisk erhvervserfaring, du udvikler brugbare kompetencer og meget mere.

Der er mange forskellige håndværkeruddannelser, så inden du når videre, er det sandsynligvis en god idé, at du overvejer, hvilken type håndværker du gerne vil være. Listen er lang, men nogle af de mest populære typer af håndværker, som du kan blive, er følgende:

Derudover er der også en lang række andre håndværkeruddannelser, som man måske ikke normalt forbinder med en håndværker. Det kunne eksempelvis være en datatekniker, en IT-supporter, en teknisk designer eller en industrioperatør.

Hvad end du vælger, så er en uddannelse som håndværker som regel en god måde at komme ud i arbejde på, da man som færdigudlært håndværker typisk vil have lang erhvervserfaring, sammenlignet med dem, der kommer ud fra videregående uddannelser som eksempelvis universitetet.

Kan man blive håndværker efter gymnasiet?

Har du taget en gymnasial uddannelse som eksempelvis STX, HHX eller HTX, og står du nu og tænker, at du egentligt gerne ville være håndværker? Så bare rolig – det er der naturligvis rig mulighed for, og det er i øvrigt heller ikke en helt dum idé.

For hvis du både har de boglige kompetencer fra gymnasiet og de håndværksmæssige kompetencer fra erhvervsskolen, står du ekstra godt stillet, når du kommer ud på arbejdsmarkedet. Dertil er der den fordel, at du med en gymnasial uddannelse efterfølgende vil kunne søge ind på eksempelvis universitetet og læse til ingeniør, bygningstekniker eller lignende.

Kombinerer du disse ting, vil du være særdeles attraktiv for virksomheder, der søger medarbejdere, som både er stærke rent teknisk, men også gerne må have forstand på projektledelse, salg eller lignende. Dette skyldes ikke kun, at du både har en erhvervsuddannelse og en boglig uddannelse, men i høj grad også, at du som håndværkeruddannet har været ude i en virksomhed som lærling, og dermed har samlet op mod 4 års erhvervserfaring under uddannelsen.

Du behøver ikke at tage gymnasiet først

Vil du gerne udnytte alle disse muligheder, så behøver du faktisk ikke at tage gymnasiet først. Der er nemlig oprettet en speciel erhvervsuddannelse til alle dem, der gerne vil have lidt fra begge verdener. Denne type uddannelse hedder EUX, og er en kombination af en traditionel erhvervsuddannelse (EUD) og en gymnasial uddannelse fra det tekniske gymnasium (HTX).

Denne type af håndværkeruddannelse er lidt længere end den traditionelle og kort håndværkeruddannelse EUD, men til gengæld får du både et svendebrev og en studentereksamen på én gang.

Det er rigtig smart, da det virkelig åbner op for mange muligheder, og fordi mange håndværkere fra en EUX uddannelse oplever, at de har nemmere ved at få job efterfølgende – endda ofte også til en bedre løn end gennemsnittet.

Praktiske informationer om håndværkeruddannelser

Der er naturligvis stor forskel på, om du uddanner dig til elektriker eller tjener, og det kan derfor være svært at snakke om generelle krav til og indhold af håndværkeruddannelser.

Vi kan dog fortælle, at langt de fleste håndværkeruddannelser kan tages i nærheden af dig. Ønsker du at blive håndværker på Fyn, kan du gå på Syddansk Erhvervsskole i Odense, som i øvrigt også har afdelinger i Vejle og Grindsted.

Holder du i stedet i Hovedstadsområdet, og gerne vil tage en håndværkeruddannelse i København, kan du gøre dette på erhvervsskolen NEXT eller TEC (Technical Education Copenhagen). Begge skoler ligger i København, og tilbyder en lang række af lange og korte håndværkeruddannelser.